Globalna potrošnja tjestenine u proteklih je deset godina porasla 66,5 posto na 15 milijuna tona, objavio je RAI News. Tijekom ove godine u Saudijskoj je Arabiji potražnja za tjesteninom porasla 90%, za 25% u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, 22% u Kini i 16% u Australiji.

Devet od 10 Talijana tjesteninu jede redovno, a 36% ih tu namirnicu na stolu ima svakodnevno, kaže se također u izvješću.

Prema objavljenim podacima, 90% Talijana radije se odlučuje za tradicionalnu tjesteninu dok ih ostalih 10% voli eksperimentirati s različitim varijantama primjerice od cjelovitog brašna, bezglutenskim ili povrtnim. U prošloj je godini Italija proizvela 3,4 milijuna tona tjestenine i tako zadržala globalno vodstvo u sektoru. Više od polovine tjestenine proizvedene u Italiji izvozi se u Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, SAD i Japan.

Pad potrošnje u Italiji
Podaci koje je objavio ISMEA (Institute of Services for the Food and Agricultural Market) otkrivaju kako tjestenina kod Talijana zauzima tek 3 posto potrošnje na hranu, dok su prije 10 godina na nju trošili 13 posto budžeta kojeg odvajaju za hranu.
Pad se pripisuje demografskim promjenama, većim fokusom na dijete i rastom alternativnih proizvoda što je sve rezultiralo promjenom životnog stila i potrošačkih navika.

Zabilježen je međutim rast vrijednosti kupljene tjestenine nakon što je prošle godine dotaknuto dno i to ponajprije zahvaljujući većoj količini kupljenih skupih proizvoda.

Broj Talijana koji tvrde kako barem jednom godišnje jedu organsku tjesteninu porastao je s 13% na 63%, dok je konzumacija bezglutenske tjestenine porasla sa 7 na 30%.