Potrošnja u kolovozu neočekivano porasla 0,3 posto

U Hrvatskoj je u kolovozu promet u trgovini na malo realno porastao 0,3 posto na godišnjoj razini, nakon oštrog pada u srpnju, što je bolji podatak nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u kolovozu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno pao za 1,5 posto, dok je realno ojačao 0,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“I dok je razmjerno blaga realna stopa rasta na godišnjoj razini odraz dugotrajnih slabosti na tržištu rada uslijed kojih je dosegnuta visoka razina potrošačkog pesimizma, godišnji pad u nominalnim iznosima posljedica je deflatornih kretanja odnosno prosječnog pada potrošačkih cijena”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Rast potrošnje od 0,3 posto na godišnjoj razini bolji je podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje u kolovozu za 1,0 posto na godišnjoj razini. Svi su očekivali pad, i to u rasponu od 0,5 do 1,5 posto.

To predstavlja i oštar zaokret u odnosu na srpanj, kada je promet u trgovini na malo potonuo 2 posto, najviše od ožujka 2013. godine.

U kolovozu je promet u trgovini na malo porastao i na mjesečnoj razini. Prema desezoniziranim podacima, bio je nominalno za 1,2, a realno za 1,8 posto veći nego u srpnju.

“Rastu na mjesečnoj razini pridonijeli su bolji rezultati iz turističkog sektora u kolovozu u odnosu na srpanj, s obzirom na rast broja dolazaka i noćenja turista i na mjesečnoj i na godišnjoj razini”, navode analitičari RBA.

Međutim, kako je turistička sezona završila, idućih mjeseci teško je očekivati značajniji oporavak potrošnje.

“Negativan doprinos prometu u trgovini na malo i dalje će dolaziti od visoke razine potrošačkog pesimizma i slabih izgleda za pozitivne pomake na tržištu rada. Stoga na razini ove godine očekujemo vrlo blagu godišnju stopu rasta od 0,2 posto”, zaključuju analitičari RBA. (Banka.hr / Hina)