Potrošnja u listopadu pala 5,7 posto

To je već osmi mjesec zaredom kako potrošnja pada. No, u listopadu je pad bio nešto manji nego u rujnu, kada je iznosio 6 posto

Prema prvim procjenama DZS-a negativna kretanja u trgovini na malo nastavila su se i u listopadu. Promet od trgovine na malo zabilježio je realan pad od 5,7% u odnosu na isti mjesec prošle godine, a u nominalnom izrazu pad je iznosio 1,5% godišnje.

Na mjesečnoj razini trgovina na malo je drugi uzastopni mjesec ostvarila pad, i to od 3,4% realno, odnosno 2,9% nominalno.

Trgovina na malo, kao što pokazuju i posljednji rezultati i dalje je pod negativnim utjecajem neizvjesnosti na tržištu rada i visoke razine potrošačkog pesimizma. Negativna kretanja te općenito suzdržanost u potrošnji potvrdu pronalaze i u pogoršanju indeksa pouzdanja potrošača.

Konačno priopćenje trgovine na malo (najavljeno za 11. prosinca) zasigurno će potvrditi pad potrošnje trajnih i luksuznih dobara čiji udio u trgovini na malo kontinuirano opada od početka krize (u listopadu broj prodanih novih automobila pao je na godišnjoj razini 36,4%, a u prvih deset mjeseci za 21% godišnje (prema podacima o registracijama novih automobila)), piše u analizi Raiffeisen banke.

S druge strane evidentno je usmjeravanje potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba što se vidi u kontinuiranom rastu udjela prometa ostvarenog u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama (oko 40%).

Ni u posljednja dva mjeseca ove godine analitičari RBA ne očekuju da će podaci pokazati naznake oporavka trgovine na malo s obzirom na intenziviranje rasta broja nezaposlenih.

Tako na razini cijele godine očekuju realni pad trgovine na malo od oko 3,6%. Rast zaposlenosti i raspoloživog dohotka ključni su čimbenici oporavka trgovine na malo. S obzirom na predviđene blage stope rasta gospodarstva, oporavak u trgovini na malo, pozitivne stope rasta i povratak na razine iz pretkriznih godina ne očekuju niti u 2013. (Banka.hr)