Potrošnja u rujnu pala oštrih 6 posto

U rujnu je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 6 posto na godišnjoj razini, što je gotovo dvostruko veći pad nego što se očekivalo i znatno veći nego u kolovozu.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u rujnu nominalno pao za 1,4, a realno za 6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

To je znatno veći pad nego što se procjenjivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u rujnu za 3,3 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 1,1 do 4,5 posto.

To je već sedmi mjesec zaredom kako potrošnja pada. Zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, u ljetnim je mjesecima pad usporen, no u rujnu je ponovno ubrzan – s 3,2 posto u kolovozu na 6 posto.

To je najveći pad prometa u trgovini na malo od travnja, kada je potonuo 7 posto.

“Na sceni su i dalje nepovoljni fundamenti u vidu pada realno raspoloživog dohotka, što najbolje pokazuje podatak o padu prosječnih neto plaća za otprilike tri posto na godišnjoj razini. Uz to, ponovno rastu nezaposlenost i općenito pesimizam”, kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Ističe i to kako su porasle cijene komunalnih usluga, struje i plina, zbog čega pada realno raspoloživi dohodak, a to će se još više osjetiti u zimskim mjesecima.

“Na sceni je i razduživanje stanovništva, što najbolje pokazuje podatak da su u trećem tromjesečju neto depoziti stanovništva porasli za čak 4,3 milijarde kuna”, kaže Stojić.

Nakon ovog podatka o potrošnji poznati su svi relevantni pokazatelji za treće tromjesečje. S obzirom na daljnji pad potrošnje, industrijske proizvodnje i drugih najvažnijih pokazatelja, procjenjuje se da je bruto domaći proizvod pao i u trećem tromjesečju.

Ipak, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, pad bi trebao biti manji nego u drugom kvartalu, kada je BDP oslabio 2,2 posto na godišnjoj razini.

„Nakon svih ovih podataka, procjenjujemo da je u trećem tromjesečju BDP pao oko 1,5 posto“, zaključuje Hrvoje Stojić.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo DZS će objaviti za dva tjedna. (H)