Potrošnja u svibnju neočekivano porasla

U svibnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo neočekivano porastao 1,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi rast potrošnje od veljače prošle godine.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju nominalno porastao 3,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno ojačao 1,1 posto.

To je znatno bolji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali realni pad potrošnje u svibnju u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,4 posto. Njihove procjene kretale su se u rasponu pada od 1 do 1,8 posto.

Promet u trgovini na malo neprestano je padao od ožujka prošle godine, da bi se posljednjih mjeseci pad usporio, pa je u travnju iznosio samo 0,6 posto.

“Od veljače su kretanja u trgovini na malo pokazivala poboljšanje, što je, međutim, velikim dijelom rezultat baznog učinka, s obzirom da je od ožujka prošle godine trgovina na malo počela bilježiti godišnje realne stope pada. Ipak, na temelju rasta u jednom mjesecu ne možemo govoriti o oporavku trgovine na malo, osobito s obzirom na značajan bazni učinak”, navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Premda očekuju određena poboljšanja idućih mjeseci, analitičari Raiffeisenbanke ne očekuju i oporavak trgovine na malo zbog slabosti tržišta rada.

“U mjesecima pred nama očekujemo nastavak poboljšanja kretanja u trgovini na malo. Osim učinka baznog razdoblja, tome će pridonijeti i središnja turistička sezona. Ipak, oporavka potrošnje, odnosno trgovine na malo vjerojatno neće biti u ovoj godini, jer su kretanja na tržištu rada, koja su glavni čimbenik kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna”, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno idućega tjedna. (Lider/Hina)