Potrošnja usmjerena na ispunjavanje egzistencijalnih potreba

Promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama u 2007. godini sudjelovao je u strukturi trgovine na malo s udjelom od 25 posto, a u studenom 2013. čak 37,4%

Konačno priopćenje DZS-a o trgovini na malo za studeni potvrdilo je realni porast od 1,0% godišnje (prema kalendarski prilagođenim indeksima). Na mjesečnoj razini (prema desezoniranim podacima) trgovina na malo također bilježi realan rast i to od 0,9% (nominalno +1,1%), pišu analitičari Raiffeisen banke.

Promatrajući prema trgovačkim strukama, prema izvornim nominalnim indeksima, promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama koje u strukturi čini 37,4% trgovine na malo zabilježio je nominalni godišnji rast od 2 posto.

Kumulativno, od siječnja do studenog u promatranoj je kategoriji promet u trgovini na malo bio viši 1,8% (uspoređujući s istim razdobljem 2012.). Usporedimo li podatke s primjerice onima iz 2007. godine vidljivo je usmjeravanje potrošača ispunjavanju egzistencijalnih životnih potreba. Naime, promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama u 2007. godini sudjelovao je u strukturi trgovine na malo s udjelom od 25 posto.

S druge strane, udio u strukturi prometa u trgovini na malo kategorije motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikle i dijelove spustio se sa 6,9% u 2007. na 3,2% u studenom 2013. godine.

Prvi rezultati DZS-a o kretanju trgovine na malo u prosincu, najavljeni za utorak, 4. veljače, neće pokazati značajniji oporavak potrošnje iako bi bazni učinak mogao povoljno djelovati na kretanje pokazatelja prometa trgovine na malo (u prosincu 2012. godišnji realni promet trgovine malo ostvario je pad od 4,6%). RBA analitičari na razini cijele 2013. godine očekuju blagi realni pad trgovine na malo od oko 0,5 posto. (Limun.hr)