Kratkoročnu povećanu prodaju zbog kupaca koji stvaraju zalihe smrznute hrane i kućnih proizvoda uslijed epidemije koronavirusa pratit će umanjena potražnja za istim potrepštinama narednih mjeseci, tvrdi analitičar maloprodaje Clive Black iz Shore Capitala, a prenosi esmmagazine.com. On je komentirao “paničnu kupovinu” u Ujedinjenom Kraljevstvu te je nazvao “neprimjerenom, beskorisnom i sasvim iskreno neodgovornom”.

Ovakvo ponašanje kratkoročno će trgovcima donijeti određenu zaradu u nekim kategorijama no dugoročno gledajući, dobit je neznatna.

“Građanima takve kupovine sada nisu potrebne, a za supermarkete i dobavljače ne vidimo korist”, kazao je pojasnivši da će zalihe u konačnici biti trošene s vremenom. “Međutim, za kućanstva koja su u samoizolaciji stvaranje zaliha je razumljivo i, kako se virus širi, one bi mogle postati značajnije u nadolazećim tjednima.”

Pozitivni učinci
Zbog pojave koronavirusa mogao bi, međutim, profitirati online kanal maloprodaje robe široke potrošnje koji inače čini sedam posto tržišta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Neki od njih bi mogli biti internetska trgovina Ocado koja je nedavno pozvala kupce da ranije naručuju isporuke zbog “izuzetno velike potražnje”. Istovremeno lanac Waitrose zabilježio je porast prodaje u svojim internetskim kanalima za 17% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Analitičar Black je također dodao kako nije nerealno očekivati potencijalno slabije rezultate ugostiteljskih objekata jer se očekuje da će građani sve više jesti kod kuće što će pak donijeti povećanu potražnju u maloprodaji što supermarketi itekako priželjkuju.

Na negativnoj strani, Black vjeruje da bi sektor usluživanja hrane mogao biti pred izazovom zbog pada potrošnje izvan domova, a manjak radne snage mogao bi utjecati na poslovanje maloprodaje ako se dogodi “najgori mogući scenarij”. Neprehrambeni proizvodi su također na meti, posebice oni iz Kine.

Odgovor Britanskog maloprodajnog konzorcija
U petak je Britanski maloprodajni konzorcij (BRC) objavio kako njihovi članovi rade svom snagom kako bi osigurali da sva prodajna mjesta budu dovoljno opremljena te tako odgovorili na paničnu kupnju u pojedinim područjima.

“I ondje gdje postoje izazovi trgovci su dobro upućeni u to kako organizirati poslovanje i koje mjere poduzeti za nesmetani rad maloprodajnih objekata. Kako bi povećali ponudu robe usko surađuju s dobavljačima”, komentirala je izvršna direktorica BRC-a, Helen Dickinson.

“Trgovci se trenutačno suočavaju s porastom potražnje za određenim proizvodima, što inače nije slučaj osim u vrijeme Božića. Međutim, potražnja se sada najviše odnosi na ograničene higijenske i prehrambene proizvode s dužim rokom trajanja. Britanski maloprodajni konzorcij u suradnji s tamošnjom vladom radi na pronalaženju načina za ublažavanje negativnih učinaka koronavirusa, posebice za one koji se samoizoliraju”, zaključila je Helen Dickinson.