jaja-midiU gotovo cijeloj Europskoj uniji došlo je do masovnog povlačenja zaraženih jaja. Čak 12 od ukupno 28 zemalja EU prijavilo je pojavu trovanja salmonelom.

U sustav RASFF, širenje bolesti prijavile su Nizozemska, Francuska, Njemačka, Belgija, Danska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Luksemburg, Švedska, Norveška i Poljska.

Sve su zemlje, kako doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, prijavile pojavu bolesti, ali kako su ljudi zaraženi ili u restoranima ili u javnim kuhinjama, bilo je nemoguće otkriti koja je točno namirnica glavni krivac za stotine slučajeva trovanja salmonelom. No, u srijedu, kada je Hrvatska u RASFF prijavila sumnju na salmonelu iz jaja uvezenih iz Poljske, posložio se cijeli mozaik i sve su zemlje povezale slučajeve trovanja s jajima s poljske farme.

Prema pisanju poljske novinske agencije PAP, Nizozemska i Belgija također su izvijestile Europsku komisiju za kvalitetu hrane da su detektirale jaja zaražena salmonelom. Riječ je, navode, o ozbiljnoj prijetnji, kao i da je belgijska Federalna agencija za sigurnost hrane u pošiljkama jaja iz Poljske utvrdila kontaminaciju salmonelom, a uvezlo ih je najmanje sedam zemalja EU. Rizična jaja koristila su se u stotinama restorana u Belgiji, a u trgovinama zasad nisu dokazali salmonelu.

U međuvremenu, u četvrtak kasno navečer, Ministarstvo poljoprivrede službeno je priopćilo da se sporna jaja više neće uvoziti u Hrvatsku.

“Prema informaciji službeno zaprimljenoj od Ministarstva zdravstva o trovanju hranom uzrokovanom salmonelom, sa sumnjom na trovanje podrijetlom iz jaja, kao i obavijesti zaprimljenoj putem sustava EU RASFF o potencijalnoj epidemiji trovanja salmonelom u više zemalja članica, ministar Tomislav Tolušić, u dogovoru s ministrom zdravstva, obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja podrijetlom iz Poljske. Zbog osnovane sumnje u sigurnost proizvoda, s tržišta se opozivaju sva jaja iz pakirnog centra: PL 30225901WE, subjekta u poslovanju s hranom Fermy Drobiu Wozniak Sp.z.o.o. Zylce 35a, 63-900 Rawicz. Ministar Tolušić nalaže dodatni inspekcijski nalaz i kontrolu proizvoda kako bi osigurao da hrvatski građani kupuju najkvalitetnije proizvode”, priopćili su iz Ministarstva.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je u nesretnom slučaju preminulog djeteta dokazana zaraza Salmonellom enteriditis, kao i kod ostalih četvero članova obitelji.

“Sumnja se, no nije dokazano, da se radi o jajima koja je prodavao Kaufland. Dokaza u tom smislu nema jer je socijalna situacija obitelji takva da je moguće da je salmonela bila i negdje drugdje. Međutim, sumnja ostaje”, kaže Kujundžić. Navodi da je Kaufland sam i prije nego što je inspekcija izašla na teren i započela radnje povukao jaja s hrvatskog tržišta. Sanitarne inspekcije su odradile sve i imamo uvid u kompletno stanje i ono što se događa u Europi.

“Sumnjiva jaja podrijetlom su iz Poljske i u još nekoliko zemalja sumnja se na trovanje salmonelom iz njih. No, u ovom trenutku nema dokaza za to. U Hrvatskoj nema nikakve opasnosti za građane”, dodaje on.

“Inkriminirana jaja nisu na tržištu iako podrijetlo salmonele u njima nije dokazano”, zaključuje ministar Kujundžić. (jutarnji.hr)