Poznate robne marke zadržale povjerenje kupaca

Potrošači vjeruju u Kraš, SMS, Cedevitu, Zvijezdu, Vegetu…

Na temelju istraživanja o povjerenju potrošača robnim markama u Hrvatskoj, Riders Digest Hrvatska i Mozaik Knjiga u srijedu su, treću godinu zaredom, dodijelili nagrade “Trusted brands” u 37 različitih kategorija.

Od sedam tisuća nasumce izabranih pretplatnika Riders Digesta Hrvatska, njih 710 ispunilo je anketu te su dobiveni rezultati pokazali da i stari i novi ispitanici vjeruju poznatim robnim markama. Naime, 92 posto robnih marki − pobjednika iz prve godine provođenja ovog istraživanja u Hrvatskoj zadržalo je povjerenje potrošača.

Budući da je riječ o domaćim markama, najviše povjerenja dobivaju robne marke vezane uz prehranu i usluge. Primjerice, u kategoriji vitaminskih proizvoda nagrađena je Cedevita, za jestivo ulje nagradu je dobila Zvijezda, za začin Vegeta, čokoladu Kraš, dok je u kategoriji “maslinovo ulje” nagrada dodijeljena SMS-u, a za konzervirane mesne proizvode Gavriloviću.

Što se tiče tehničkih proizvoda, hrvatski potrošač najviše vjeruje poznatim stranim robnim markama, pa je tako za automobil nagrađen Opel, za kućanske aparate Gorenje, za mobilni telefon nagrađena je Nokia, a za fotoaparate i kamere Sony.

Ocjenama od 1 do 5 ispitanici su ocjenjivali robne marke prema kvaliteti, izgledu, upotrebljivosti i primjerenosti cijene. Kao i prethodne dvije godine, najviše prigovora potrošača išlo je u smjeru cijene proizvoda i usluga, te su ove godine zabilježene, kako je rečeno, za nijansu niže ocjene koje su potrošači dodjeljivali omiljenim robnim markama.