U poretku proizvođača na vrhu se jasno izdvaja vodeća trojka koja drži četiri petine kvantitativnog udjela: Henkel je preuzeo vodstvo s 29%, a slijede Saponia s 27% te Procter & Gamble s 24% udjela u broju promocija

U okviru analize kretanja u kategoriji “Sredstva za pranje i održavanje rublja” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu ožujak 2016. – veljača 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

Ukupno je u ove dvije godine u katalozima i letcima trgovačkih lanaca nastupilo 35 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

PAD JEFTINIJEG TIPA
U podjeli prema vrsti sredstava za pranje i održavanje rublja univerzalni deterdženti prednjače s 57% udjela u broju promocija, što je 2% više u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Omekšivači za rublje su drugi zabilježivši minimalni rast na 29% udjela, dok su specijalni deterdženti istovremeno pali s lanjskih 17% na sadašnjih 14% udjela u broju promocija.

U poretku proizvođača na vrhu se prema broju promocija jasno izdvaja vodeća trojka koja je daleko ispred konkurencije. Henkel je preuzeo vodstvo unatoč minimalnom padu na aktualnih 29% udjela u broju promocija, dok je Saponia za razliku od toga ostvarila minimalni rast te se popela na drugo mjesto s 27% udjela.

Izgubivši čak 7% Procter & Gamble je svoju lidersku poziciju koju je držao u prošloj godini zamijenio trećim mjestom u zadnjih 12 mjeseci te je na kraju ovogodišnje veljače imao 24% udjela u broju promocija.

Svi ostali proizvođači zauzeli su vrlo male udjele, a prvi među njima je Unilever koji je na međugodišnjoj razini ostvario rast s 2% na 6%, Labud je rastao s 4% na 5%, a Violeta s 2% na 4%, dok je Reckitt Benckiser ostao na svojih 2% kvantitativnog udjela. Svi ostali proizvođači zauzeli su svega 3% udjela u broju promocija.

Persil je preuzeo vodeću poziciju od Ariela kada pogledamo poredak vodećih marki u broju promocija. Henkelov brend tako je narastao za 2% i ostvario ukupno 13% udjela, dok je brend Procter & Gamblea izgubio 1% ostvarivši 11%.

Treće i četvrto mjesto drže Saponijini brendovi s minimalno pozitivnim trendom na međugodišnjoj razini: Faks s 9% i Ornel s 8% udjela.

Zadržavši svojih 7% iz prošle godine Henkelov Silan je na petom mjestu, a slijede ga dva P&G-ova brenda sa 6% udjela: Dash s minimalnim padom u odnosu na lani i Lenor koji je ostao na istome.

Najveći pad (-3%) od svih marki zabilježio je Henkelov Perwoll zauzevši 4% u zadnjih 12 mjeseci, koliko imaju i Saponijina Nila (isto koliko i lani), te Violeta koja je istodobno narasla za 2%. Sve ostale marke ostvarile su 28% udjela u oba godišnja razdoblja.

Zanimljivo je da je u ovoj kategoriji došlo do smanjenja komunikacije jeftinije cijene. Taj je tip promocije, naime, zauzeo 51% udjela u broju promocija tj. 4% manje nego u godini prije.

Redovna cijena kao tip oglasa (fotografija + cijena) porasla je za 2% te sada ima 38%, a jednako toliko rasli su i ostali tipovi koji su zauzeli 11% udjela u broju promocija.

Zanimljivo je pogledati i volumen pakiranja. Unatoč padu od 3% pakiranje od 3 L je vodeće s 29% kvantitativnog udjela, a toliki pad je ostvarilo i pakiranje od 1 L koje je na kraju ovogodišnje veljače imalo 24% udjela.

U sredini se nalazi pakiranje od 2 L koje je također ostvarilo minus od 3% zauzevši ukupan udio od 18%. Shodno tome, ostali tipovi promocije rasli su za 9% i tako zauzeli ukupno 29% udjela u broju promocija.