Komunikacija redovne i snižene cijene u ovoj je kategoriji proizvoda relativno jednako zastupljena. Oglasi koji komuniciraju redovnu cijenu tako su ostvarili 47% udjela, što je 3% manje nego u ranijih 12 mjeseci, dok je snižena cijena rasla za 2% na sadašnjih 42% udjela u broju promocija.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Sredstva za pranje i održavanje rublja” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju kolovoz 2018. – srpanj 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

BRENDOVI DIKTIRAJU
U analizu su uključene sve marke iz kategorije sredstava za pranje i održavanje rublja, što obuhvaća deterdžente (praškaste, tekuće, u kapsulama…), omekšivače za rublje i odstranjivače mrlja. U zadnjih 12 mjeseci na vrhu je došlo do smjene pa je čelo zasjeo brend Ariel, koji je uz rast od 3% za decimalnu vrijednost pretekao Persil koji također ima 13% udjela uz 2% rasta na međugodišnjoj razini. Trećeplasirani je s 10% udjela brend Faks koji je u prethodnom godišnjem razdoblju s 12% bio na čelu poretka, a iza njega slijedi Violeta koja je rasla s 5% na sadašnjih 8%.

Po 7% udjela imaju Ornel i Silan, pri čemu je prvi brend izgubio 3% a drugi ostao na istom udjelu u usporedbi s ranijih 12 mjeseci. Sa 6% slijedi Lenor (-1% u odnosu na prijašnju godinu), dok su po 5% u oba godišnja razdoblja imali Perwoll i Dash. Nila je imala minimalni pad na 4%, Meri Merino je zadržao 3%, dok su BioAktiv i Rex zauzeli po 2% udjela. Coccolino i Surf zaključuju listu s minimalnih 1% udjela, dok su sve ostale marke kumulativno minimalno rasle do aktualnih 12% udjela u broju promocija.

Omjer proizvođačkih i trgovačkih marki u broju promocija ostao je nepromijenjen u dva zadnja godišnja razdoblja te ide apsolutno u korist proizvođačkih brendova koji drže čak 97% kvantitete oglašavanja.

GUST POREDAK
I kod trgovaca je poredak izuzetno gust, a na čelu je unatoč gubitku 4% udjela ostao Metro koji sada ima 11% udjela u broju promocija. Trgovački lanac Spar (uključuje Spar supermarkete i Interspar hipermarkete) minimalno je rastao i s 9% zauzeo drugo mjesto ispred tri trgovca koji su ostvarili po 7% udjela: KTC (ostao na istom udjelu kao i u ranijih 12 mjeseci), Plodine (+1%) i Tommy (-1%). Po 5% imaju Kaufland i Konzum pri čemu je prvi trgovac imao minimalan rast, a drugi je ostao na istom udjelu kao i lani.

Važne su udjele, po 4%, zauzela i dva drogerijska lanca – dm i Bipa – pri čemu su oba ostvarila minimalan rast u odnosu na ranije godišnje razdoblje. Ostali su trgovci također minimalno rasli te su na kraju ovogodišnjeg srpnja ostvarili 41% udjela u broju promocija.

Komunikacija redovne i snižene cijene u ovoj je kategoriji proizvoda relativno jednako zastupljena. Oglasi koji komuniciraju redovnu cijenu tako su ostvarili 47% udjela, što je 3% manje nego u ranijih 12 mjeseci, dok je snižena cijena rasla za 2% na sadašnjih 42% udjela u broju promocija. Ostali su tipovi promocije također ostvarili 2% rasta na ukupno 12% koliko zauzimaju u zadnjih godinu dana.

U podjeli prema mjernim jedinicama sredstava za pranje i održavanje rublja najviše se komunicira broj pranja i to u čak 60% oglasa (+1% u odnosu na prethodnu godinu), dok je litra kao mjerna jedinica smanjila udio s 24% na 21%. Ostale su mjerne jedinice istodobno povećale svoj udio u broju promocija s ranijih 17% na aktualnih 19%.