Praškasti pripravci za pripremu kolača: Prevlast promotivne prodaje

U promatranoj kategoriji u ukupnoj vrijednosnoj prodaji prevladava promotivna prodaja koja je dodatno rasla u odnosu na prethodni period – s 56% na 61% udjela.

Prodaja praškastih pripravaka za pripremu kolača u razdoblju od kolovoza 2016. do srpnja 2017.* u odnosu na isti period prošle godine količinski pada 4,8%, dok vrijednosno raste 3,4%. U promatranoj kategoriji u ukupnoj vrijednosnoj prodaji prevladava promotivna prodaja koja je dodatno rasla u odnosu na prethodni period – s 56% na 61% udjela.

Ako gledamo vrijednosnu prodaju, udio promotivne prodaje u sva četiri segmenta praškastih pripravaka za pripremu kolača raste u razdoblju od kolovoza 2016. do srpnja 2017. u odnosu na isti period prošle godine. Najveći je u segmentu praška za pecivo, 80%, a najniži u segmentu kvasca, 45%.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, u većoj mjeri promotivna vrijednosna prodaja dolazi od promotivnih pakiranja. U slučaju praška za pecivo i vanilin šećera, udio prodaje promotivnih pakiranja u ukupnoj promotivnoj vrijednosnoj prodaji iznosi 76%. Dubina popusta na razini kategorije je povećana s prosječnih 23% na prosječnih 25%.

*analiza je pripremljena na podacima zaključno sa srpnjem 2017. godine jer su noviji podaci tek u pripremi