hrvatska-zemlja-maslinovog-uljaU Hrvatskoj gospodarskoj komori u četvrtak je predstavljen gospodarsko-turistički projekt “Hrvatska zemlja maslinovog ulja”.

Osnovni ciljevi projekta su izgradnja imidža Hrvatske kao zemlje izvrsnih maslinovih ulja, edukacija stanovništva o ljekovitim svojstvima i kvaliteti tog prehrambenog proizvoda te u konačnici povećanje prodaje naših maslinovih ulja na domaćem i inozemnom tržištu.

Tom prigodom je predstavnica organizatora Nelija Rudolfi iz tvrtke Manufaktura istaknula da će se u sklopu projekta od 17. do 22. svibnja u Splitu održati “Tjedan maslinovog ulja”, gdje će se prezentirati najbolja hrvatska maslinova ulja te će se održati stručna i popularna predavanja kao i interaktivne radionice za djecu i odrasle koje će im približiti raznolikost i važnost korištenja maslinovog ulja.

Tako će Splićani imati prilike kušati kokice pržene na maslinovom ulju, sladoled s maslinovim uljem i kolače u kojima su uobičajene masnoće zamijenjene maslinovim uljem.

Nakon Splita manifestacije se sele po čitavoj obali gdje će se kroz projekt Ljeto s maslinovim uljem predstaviti najuspješniji hrvatski uljari, a u svakom gradu naglasak će biti upravo na lokalnim proizvođačima, kazala je Rudolfi.

Nakon toga akcija se nastavlja u hrvatskoj unutrašnjosti, a ukupno će obuhvatiti 15 gradova. Prvi inozemni nastup naših uljara u sklopu ovog projekta predviđen za rujan kada će se održati Dani hrvatskih maslinovih ulja u Beogradu, zaključila je Rudolfi.

Vinko Milat, savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja je ustvrdio da Hrvatska s oko šest milijuna stabala maslina i oko 30.000 hektara maslinika zauzima 19. mjesto na ljestvici svjetskih proizvođača maslina i maslinova ulja.

Objektivna je mogućnost za nekoliko puta veću proizvodnju kao i potrošnju maslinova ulja čime je otvoren trajno siguran plasman i osigurana perspektiva razvoja hrvatskog maslinarstva.

“U EU se troši prosječno pet litara maslinova ulja po stanovniku dok u Grčkoj ta potrošnja iznosi oko 20 litara. Ulaskom u EU morat ćemo eliminirati sivu ekonomiju u tom području, a poticajna sredstva će se zadržati. Nužno je povećati izvoz koji je za sada nedovoljan. U narednom razdoblju moramo i dalje poboljšavati kvalitetu, te jačati brand naših maslinovih ulja uz povećavanje konkurentnosti”, naglasio je Milat.

HGK sustavno promovira kvalitetne i autohtone hrvatske proizvode dodjeljivanjem znakova “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko”, projektima “Drvo je prvo”, “Kupujmo hrvatsko” te “Be CROative”, kao i brojnim drugim akcijama, rekla je Valentina Šimić iz HGK.

Nedavno je u HGK pokrenuta sustavna akcija afirmacije i poticanja izvoza naših kvalitetnih i vrhunskih vina. HGK sudjeluje u organizaciji nastupa na oko 200 sajmova u svijetu što izravno stimulira povećanje izvoza.

Zahvaljujući realizaciji programa podizanja maslinika godišnje se na području RH sadi više od pola milijuna stabala maslina odnosno tisuću hektara novih maslinika te se sve više obnavljaju i stabla na zapuštenim površinama. Tako je od 2004. do 2010. godine ukupno posađeno više od 5.000 hektara novih maslinika. Najveći dio novih maslina su intenzivni, plantažni nasadi čija je proizvodnja namijenjena tržištu.

Zahvaljujući brojnim zaljubljenicima u ovu proizvodnju u Hrvatskoj postoji značajan broj autohtonih sorata maslina od koji se proizvode prepoznatljiva hrvatska ulja.

Hrvatska mora imati najmanje 10 milijuna stabala maslina i proizvodnju veću od 10.000 tona ulja. Potrošnja maslinova ulja je dvije litre po stanovniku. Ukupno je nešto više od 30 hrvatskih sorti, a ukupan broj udomaćenih sorti je preko 60. U zemlji djeluje 180 uljara. Najzastupljenije domaće sorte maslina su: oblica (62 posto), buža (7,55 posto), drobnica (2,8 posto) i lastovka (2,2 posto).

Važnost ovog projekta prepoznale su mnoge institucije poput Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Hrvatske gospodarske komore, a projektu su podršku dale i sve županije i gradovi koji su uključeni u projekt, kao i brojni proizvođači maslinovog ulja poput Zvijezde, Agrolagune i Brachie. Partner projekta je i prva hrvatska oleoteka Uje.