preparati-za-oblikovanje-kose-midiNovi trendovi na tržištu preparata za oblikovanje kose su fokusiranje na proizvode koji omogućuju dugotrajan učinak, one sa svjetlucajućim svojstvima, te proizvode biljnog porijekla

Moderno oblikovana frizura u današnje je vrijeme vrlo važna i ženama i muškarcima, no čini se da se u prošlosti ipak mislilo na to kako pomoći muškarcima.

Naime, prije nego što je tvrtka Chemico Works izumila gel za kosu u Engleskoj krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća, muškarci su koristili razna pomagala kao što su vazelin ili ulje kako bi kosa koju su pomno začešljali ostala na mjestu.

Tvrtka Chemico Works je u to vrijeme bila poznata po proizvodnji jakih proizvoda za čišćenje u kućanstvu, a njihov izum Brylcreem je bio prvi gel za kosu na tržištu. On je najprije osvojio Englesku i Europu, a ubrzo i Sjevernu Ameriku kao moderan proizvod za oblikovanje kose.

Razvijene su i različite linije proizvoda za muškarce i žene, a vrlo brzo su se pojavila i konkurentska poduzeća sa svojim verzijama te je gel postao proizvod za široke mase.

USPJEŠNO VOĐENJE BRENDA
Od tog vremena do danas, puno se toga promijenilo na tržištu preparata za oblikovanje kose. Pojavile su se nove vrste preparata i veliki broj brendova između kojih potrošači mogu odabrati prilikom donošenja svoje odluke o kupnji.

U okviru BRANDpuls istraživanja, koje provodi agencija za istraživanje tržišta Ipsos Puls, kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju preparata za oblikovanje kose i brendove unutar nje, a podaci se analiziraju u pogledu sociodemografije, životnog stila potrošača te njihovih kupovnih navika.

Marketinški su pokazatelji važni za uspješno vođenje brenda kroz dobivanje slike njegovog stanja i ranog uočavanja mogućih problema. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u proljeće 2011. godine.

TRENDOVI KORIŠTENJA

Oko polovine populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine koristi preparate za oblikovanje kose. Kada gledamo trend korištenja kategorije, posljednjih godina nije bilo značajnijih promjena, no specifičnosti su ipak vidljive u spolnoj i dobnoj strukturi korisnika.

Naime, žene takve proizvode koriste više od muškaraca: oko 60% žena u Hrvatskoj u dobi od 15 do 64 godine kaže da koriste proizvode za oblikovanje kose, a isto to kaže čak dvostruko manje muškaraca (30%). Postotak korisnika kategorije se isto tako smanjuje kako se penjemo prema gore po dobnim skupinama.

Dok u najmlađim dobnim skupinama (15 – 19) oko 2/3 potrošača koriste proizvode za oblikovanje kose, u najstarijoj dobnoj skupini (60-64) ih je oko 1/3. Prema tome, iz navedenog se može zaključiti kako se radi o tipu proizvoda koji nešto češće od prosjeka koriste žene i potrošači mlađe životne dobi.

U susjednoj Srbiji je situacija što se tiče korištenja kategorije drugačija. Naime tek 1/3 potrošača u dobi od 15 do 64 godine kaže da koristi preparate za oblikovanje kose.

Ipak, kada se uđe u samu strukturu korisnika, nema bitne razlike u odnosu na korisnike kategorije u Hrvatskoj (češće se radi o ženama i mlađoj populaciji). Što se tiče važnosti brenda, korisnicima kategorije je uglavnom bitan brend proizvoda koji kupuju u okviru kategorije, što navodi gotovo polovina ispitanika.

Ipak, u usporedbi s korisnicima drugih kozmetičkih kategorija, kao što su preparati za bojenje kose, proizvodi za njegu tijela ili šamponi, u kategoriji preparata za oblikovanje kose brend je manje važan, odnosno potrošači se ipak nešto lakše prebacuju s jedne robne marke na drugu unutar same kategorije.

Kada promatramo specifičnosti kategorije, preparate za oblikovanje kose potrošači u Hrvatskoj koriste uglavnom izvan frizerskih salona. Također prilikom korištenja jasno su izražene preferencije prema određenim vrstama preparata za oblikovanje kose.

Tako vosak u odnosu na kremu ili gel preferira tek oko 10% korisnika kategorije, dok lak za kosu najčešće koristi oko 1/3 korisnika. Otprilike jednak postotak korisnika kategorije se slaže i ne slaže s tvrdnjom da su kreme najmanje štetne za zdravlje kose, tj. neodlučni su po tom pitanju.

TAFT, NIVEA, PANTENE…
preparati-za-oblikovanje-kose-brandscore-graf-001Po razini korištenja u kategoriji preparata za oblikovanje kose vodeći je brend Taft koji koristi oko 25% potrošača u dobi od 15 do 64 godine.

Kada promatramo postotak korištenja vodećeg brenda na ciljnoj skupini korisnika kategorije, korištenje prelazi i 50%, iz čega je vidljivo da je više od polovine korisnika kategorije koristilo Taft u posljednjem periodu.

Preparati za oblikovanje kose su kategorija u kojoj su pozicije prva tri brenda jasno definirane. Gledajući po postotku korištenja, nakon Tafta dolaze Nivea i Pantene.

Taj se poredak vodećih brendova, uz određene oscilacije u vrijednosti samih indikatora za brendove, nije promijenio od 2006. godine od kada se BRANDpuls istraživanje provodi. Slična situacija je i u susjednoj Srbiji. Taft i Nivea vodeći su u kategoriji od početka istraživanja, dok treće mjesto drži, u Hrvatskoj manje korištena, Intesa.

Sljedeću skupinu brendova prema postotku korištenja u kategoriji preparata za oblikovanje kose u Hrvatskoj čine Subrina, Studio (L’Oreal), Keune, Syoss i Wella.

Od poznavanja, preko iskustva, korištenja, razmatranja, najčešćeg korištenja do lojalnosti, ovdje se radi o brendovima uglavnom jednakih vrijednosti svih marketinških pokazatelja, odnosno razina BRANDpiramide.

Na ljestvici top 5 brandova u kategoriji, uz Taft, Niveu i Pantene, uglavnom se izmjenjuju navedeni brendovi, s time da je postotak korištenja (usage) bio jednak za sve u zadnjem periodu istraživanja – oko 6%.

BRANDscore LJESTVICA

Kombinacijom svih najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

Promatranje cjelokupnog tržišnog uspjeha brenda osobito je vrijedno u situacijama kada brendovi na određenom marketinškom pokazatelju postižu vrlo slične vrijednosti pa se tek uzimanjem u obzir svih pokazatelja dobiva prava slika stanja na tržištu.

Prema BRANDscore ljestvici, Taft, Nivea, Pantene i Keune trenutačno su vodeći brendovi u Hrvatskoj u ovoj kategoriji, dok Subrina i Studio (L’Oreal) dijele petu poziciju. Budući da BRANDscore uključuje i emocionalni i bihevioralni odnos potrošača prema brendu, on pokazuje sveobuhvatnu snagu brenda na tržištu.

Dok je situacija s pozicijom prva tri brenda nepromijenjena, gledajući snagu brenda Keune se pokazao najboljim iz skupine brendova s podjednakim stupnjem korištenja (Subrina, Studio, Keune, Syoss i Wella). Na to je utjecalo uzimanje u obzir vrijednosti svih marketinških pokazatelja brenda.

TRENDOVI NA TRŽIŠTU

Trend koji je trenutačno aktualan u Europi, a tiče se karakteristika proizvoda za oblikovanje kose je fokusiranje na proizvode koji omogućuju dugotrajan učinak, one sa svjetlucajućim svojstvima, te proizvode biljnog porijekla.

Ono što se također očekuje je i značajnije smanjenje korištenja sprejeva za oblikovanje kose zbog specifične dobno – prihodovne strukture njihovih korisnika (nešto zrelija populacija s nižim prihodima).

Sve su to trendovi koji su već zahvatili ili čekaju i naše tržište. No, neovisno o trendovima, inovativnost u karakteristikama proizvoda i kreativnost u marketinškoj komunikaciji elementi su koji osiguravaju opstanak na tržištu i koje će potrošači znati prepoznati. Niti kategorija preparata za oblikovanje kose nije u tome iznimka.

ipsos-logo-potpis