Preuzme li Mercator, Agrokor jako blizu monopolne pozicije u BiH

Ako koncern Agrokor, u vlasništvu Ivice Todorića, završi preuzimanje slovenskog Mercatora, na tržištu BiH bit će narušen princip slobodnog tržišta, a domaćim proizvođačima bi moglo postati još teže, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Agrokor, inače vlasnik Konzuma, trenutno najvećeg lanca maloprodaje u BiH, već mjesecima sakuplja novac za dogovoreno preuzimanje najvećeg slovenskog lanca, a koji je među vodećim i u Bosni i Hercegovini.

Ako Todorić realizira taj plan, bit će vlasnik Konzuma, Mercatora i lanca DP, a te tvrtke zajednički pokrivaju ogroman dio tržišta u BiH te bi na taj način mogao kontrolirati cijelo tržište. U tom slučaju, najveći problem nameće se domaćim proizvođačima jer će još teže ulaziti na police ovog lanca, piše spomenuta agencija.

Direktor sarajevske mljekare Milkos Adin Fakić za novinsku agenciju Patria rekao je da iako Milkos ima dobru suradnju s Agrokorom “čuo je da pojedini proizvođači i tvrtke u BiH imaju probleme”.

“Sve je stvar pregovora. S druge strane, država treba voditi računa o tome. O zastupljenosti domaćih proizvoda na policama Konkurencijsko vijeće trebalo je dati svoje mišljenje. Svim domaćim proizvođačima država treba omogućiti jeftiniji ulazak u te objekte, pozicioniranje i postotak zastupljenosti. Koliko sam ja vidio neke analize tržišta, domaći proizvodi nisu toliko zastupljeni”, navodi Fakić.

Nedavno je i Muamer Vlahovljak, vlasnik bosanskohercegovačke firme za proizvodnju čokolade i pralina Mak Zara iz Vogošće, u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria rekao kako Konzum, namjerno guši domaće gospodarstvenike, na način da bh. proizvode stavlja na nepristupačna mjesta na svojim policama. Upravo iz tih razloga on je proizvode Mak Zare povukao iz Konzuma.

“Platio sam 20.000 KM da bi naše čokolada bile i na njihovim policama, ali sam brzo shvatio da je to bio promašaj. Proizvodi poput Kraša i Dorine imaju luksuzna mjesta u Konzumu, dok domaće čokolade dobiju mjesto na dnu police, u razini cipela”, kaže Vlahovljak, dodajući kako se ovdje ne radi samo o nefer igri Konzuma, nego o direktnom ugrožavanju bh. gospodarstva.

Fakić smatra da je država morala reagirati na vrijeme i osigurati stabilno i sigurno tržište u BiH. “Oni ljudi koji su u segmentu trgovine, ekonomije i financija, sve je do njih. Kad država postavi uvjete, onda se nema što igrati i uvjetovati. Iako smo kontaktirali i Konkurencijsko vijeće BiH odgovor nismo dobili.” (Klix.ba)