Prihod Koestlina veći 21%

Bjelovarska industrija keksa ostvarila je tijekom devet mjeseci najveći rast prihoda u konditorskoj branši.

Domaća konditorska industrija i proizvođači slatkiša uglavnom su tijekom devet mjeseci ove godine zabilježili rezultat isti ili pak niži u odnosu na lani.

Stoga podatak da je tvrtka Koestlin iz Bjelovara tijekom tri kvartala ove godine ostvarila ukupne prihode veće za čak 21 posto u odnosu na lani prilično odskače.

Koestlinovi su prihodi u spomenutom razdoblju iznosili 168 milijuna kuna. Neto dobit je pritom iznosila 6,93 milijuna kuna, dok je lani bila četiri puta manja.

“Samo radimo svoj posao. Rezultat koji Koestlin ostvaruje danas nije napravljen sada. To je posao na kojem radimo posljednjih pet godina”, kaže za Poslovni dnevnik Krešimir Pajić, direktor Koestlina.

Prihodi Koestlina će do kraja godine iznositi 250 milijuna kuna, što je prema njegovim riječima više od plana. “Dobro smo se organizirali i nemamo praznog hoda. Orijentirani smo na vanjska tržišta. Tijekom studenog će u odnosu na ukupne prihode izvoz Koestlina iznositi 70 posto”, kaže Pajić.

Koestlinov prihod na domaćem tržištu je tijekom ovogodišnja tri kvartala iznosio 67 milijuna kuna, a na inozemnim tržištima bio je 70 milijuna kuna. Tvrtka je pritom povećala izvoz u Sloveniju, BiH, Makedoniju, SAD, Srbiju, Jordan, Rusiju, Izrael, Poljsku i Veliku Britaniju.

Primjerice, u Rusiju je ove godine Koestlin uputio oko stotinu šlepera keksa i drugih proizvoda. Gledano količinski, bjelovarska je industrija proizvela 10,1 tisuću tona keksa, vafla i ekstrudiranih proizvoda.

Krešimir Pajić upozorava da je ovakav rezultat ostvaren unatoč tomu što im je najvažnija sirovina u proizvodnji – brašno – tijekom godinu dana poskupjela više od 30 posto. Koestlin je inače dio Mepas grupe u vlasništvu poduzetnika Mirka Grbešića. (Poslovni dnevnik)