Osječka deterdžentsko–toaletna kompanija Saponia, proizvođač brendova Faks helizim, Ornel, Nila, Likvi, Arf i Kalodont, u 2013. godini je ostvarila poslovne prihode u iznosu od 672,8 milijuna kuna, što je rast od 7% u odnosu na prethodnu godinu, priopćeno je iz tvrtke.

Predsjednik Uprave Saponije Damir Skender istaknuo je kako je rast od 2,4% u Hrvatskoj posebno značajan ako se uzme u obzir da je financijski volumen tržišta deterdženata široke potrošnje pao za 5% u odnosu na 2012. godinu.

“U izvozu, kojim ostvarujemo gotovo polovicu poslovnih prihoda, prošle je godine ostvaren rast od čak 12,5%, prvenstveno zahvaljujući otvaranju novih kanala prodaje na tržištu Srbije te prilagođavanjem prodajnog portfelja zahtjevima tržišta. Protekla godina za Saponiju je bila bitna i zbog obilježavanja 45 godina Faks helizima, brenda koji je definirao noviju povijest kompanije i koji je, i danas, jedan od nositelja prihoda. Revitalizacija pasti za zube pod brendom Kalodont izazvala je brojne pozitivne reakcije na tržištu i potvrdila da je i tradicija bitan pokretač razvoja”, naglasio je Skender.

On dodaje kako je tvrtka prošle godine u sklopu investicijskog programa vrijednog 2,6 milijuna eura u rad pustila novu automatiziranu liniju za proizvodnju sapuna, a na tržište su krajem godine lansirani novi sapuni Lahor te potpuno novi brend B-Safe – linija antibakterijskih sapuna za ruke i tijelo.

Skender ističe kako se s planiranom proizvodnjom od 10 milijuna komada Saponia želi potvrditi kao najznačajniji proizvođač krutih sapuna u regiji.

Povodom 120. godišnjice postojanja tvrtka će ove godine predstaviti posebnu liniju proizvoda u kategoriji deterdženata i sredstava za čišćenje.