IBM je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 19,2 milijarde dolara, što je nešto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je čista dobit tog tehnološkog diva pala oko 3,5 posto.

ibm-logo-ulaz-midiPrema poslovnom izvješću, objavljenom u ponedjeljak, neto dobit IBM-a pala je u trećem kvartalu na 2,85 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom tromjesečju iznosila 2,95 milijardi. Najveća globalna uslužna tehnološka tvrtka, s više od 350.000 zaposlenih u svijetu već je dulje vrijeme u tranziciji, pa joj prihodi na godišnjoj razini padaju već 18 kvartala zaredom.

Već se dulje vrijeme u restrukturiranju nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmjeriti svoje poslovanje prema “cloud” i uslugama mobilne sigurnosti.

Prihodi od sektora, koje poslovodstvo smatra strateškim imperativima, a to su cloud i mobilni computing, umjetna inteligencija, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromjesečju 16 posto na godišnjoj razini, na 8 milijardi dolara.

Pritom su prihodi od clouda skočili za 44 posto, dok su u prethodnom kvartalu porasli 30 posto.

No, to i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih dijelova, uslužnog i hardverskog segmenta, te 105 godina stare kompanije.

Premda su poslovni rezultati IBM-a nešto bolji nego što su analitičari očekivali i premda su prihodi pali vrlo blago, u ponedjeljak je na Wall Streetu cijena dionice tog tehnološkog diva skliznula više od 3 posto. (tportal.hr/Hina)