Švicarska prehrambena kompanija Nestle izvijestila je da joj je neto dobit u 2019. skočila za 24 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 12,6 milijardi franaka, što se ponajviše zahvaljuje prodaji poslovanja s njegom kože.

Nestle je, naime, prodao odjel za njegu kože za 10,2 milijarde franaka švedskim i kanadskim, te investitorima iz Abu Dhabija, u sklopu kontinuiranih nastojanja da se fokusira na proizvode koji više obećavaju u temeljnom poslovanju s hranom i pićima.

Prihodi kompanije porasli su, pak, lani 1,2 posto, na 92,6 milijardi franaka, pokazuje poslovno izvješće te švicarske kompanije. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja podružnica, uvećani su 3,5 posto, najviše od 2015. godine.

Kompanija je postigla cilj profitabilnosti za 2020. godinu jednu godinu prije svog srednjoročnog plana. Interno usklađena profitna marža (UTOP) povećala se za 60 baznih bodova na 17,6 posto. Profitna marža (TOP) smanjila se za 30 baznih bodova na 14,8 posto, zbog povećanog restrukturiranja i povezanih troškova. Usklađena zarada po dionici porasla je za 11,1 posto u stalnoj valuti te za 9,8 posto u odnosu na franaka 4,41. Zarada po dionici povećala se za 28 posto na franaka 4.30 na izvještajnoj osnovi. Slobodan novčani tok povećao se za 10,9 posto na 11,9 milijardi franaka.

Uprava predlaže povećanje dividende od 25 centima na 2,70 franaka po dionici, označavajući tako 25 uzastopnih godina rasta dividende. U 2019. godini dioničarima je ukupno vraćeno 16,9 milijardi franaka kroz kombinaciju dividendi i otkupa dionica. Na kraju 2019., Nestle je dovršio program otkupa dionica vrijedan 20 milijardi franaka koji je započet u srpnju 2017. U siječnju 2020. započeo je novi program otkupa dionica do 20 milijardi franaka.

Dobri rezultati u poslovanju s proizvodima za kućne ljubimce i s kavom pomogli su ubrzati taj rast, uz dodatni pozitivan utjecaj Starbucksovih proizvoda, koje je Nestle ovlašten prodavati u supermarketima.

Tome valja dodati i dvoznamenkasti rast prodaje vegetarijanske i hrane na biljnoj osnovi, s udjelom u ukupnim prihodima od gotovo 200 milijuna franaka.

Nestle je priopćio da ove godine očekuje još snažniji rast, ne iznoseći brojčane procjene o mogućem utjecaju epidemije koronavirusa u Kini i drugim zemljama na poslovne rezultate.

“U 2019. godini zabilježili smo snažan napredak, uz značajno poboljšanje ključne operativne i financijske metrike drugu godinu za redom. Profitabilnost se ponovno poboljšala i postigli smo cilj godinu dana prije plana. Također, napravili smo značajan napredak u transformaciji našeg portfelja te ostajemo usredotočeni na brze inovacije – sve brže se pojavljujemo na tržištu s proizvodima koji su must-have. Ponosni smo i što smo potvrdili naše vodstvo u održivosti u trenucima kada društvo sve više očekuje da kompanije pruže rješenja za najveće okolišne probleme s kojima smo suočeni. U 2020. očekujemo nastavak organskog rasta prodaje i poduzimanje dodatnih aktivnosti kako bismo odlučno rješavali dio poslovanja s nedostatnim rezultatima”, kazao je Mark Schneider, glavni izvršni direktor Nestlea.