russian-wine-fair-plaketa-grand-prixNa prestižnom sajmu vina Russian Wine Fair u Moskvi hrvatski vinari osvojili su Grand Prix za kvalitetu i odanost tradiciji, ali i izazvali ogroman interes posjetitelja, izvijestili su danas iz Hrvatske gospodarske komore koja je organizator nastupa hrvatskih vinara na tom sajmu.

Predstavljanje hrvatskih vinara na renomiranom Međunarodnom sajmu vina i pića  – Russian Wine Fair, koji se održao od 17. do 19. studenoga 2011. godine u Moskvi,  bio je ujedno i prvi organizirani nastup naših proizvođača na ruskom tržištu.

Na sajmu su se predstavile 22 hrvatske vinarije, a cilj je bio zainteresirati ruske kupce i omogućiti proboj naših tvrtki na to zahtjevno i veliko tržište, istaknuo je pomoćnik direktorice Sektora na poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Rajko Ružička.

On napominje kako je Rusija s više od 140 milijuna stanovnika zemlja u kojoj se trend pijenja vina tek počinje razvijati, a nastupom na sajmu želi se postići da Hrvatska postane prepoznatljiva kao zemlja vrhunskih vina.

russian-wine-fair-statua-grand-prixSajam je ujedno pokušaj da se većem broju ruskih turista koji dolaze u Hrvatsku i upoznaju naša vrhunska vina omogući da ih konzumiraju i nabave na svom domicilnom tržištu, kazao je Ružička.

Na hrvatskom štandu je u suradnji s timom Zagreb Wine Gourmet Festivala, otvoren i Croatia Gourmet Festival, s ciljem promocije hrvatske hrane i vina.

Sajam u Moskvi je je jedno od najvećih sajamskih događaja u Rusiji, a ujedno i jedini sajam u Rusiji koji je specijaliziran za vina i alkoholna pića.

Hrvatska do ove godine nije izvozila zamjetne količine vina na rusko tržište, a u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je izvoz vina od 595,9 tisuća dolara, navode iz HGK.