Jedan od najvećih svjetskih on-line trgovaca, kineski Alibaba, izvijestio je da je na ‘Dan samaca’ u nedjelju prodaja dosegnula rekordnih 30,8 milijardi dolara, što je 27 posto više nego godinu prije. ‘Dan samaca’, poznat i kao ‘Dupli 11’ jer pada na datum 11. studenoga, glavni je događaj za kineske trgovce, koji na taj dan nude velike popuste.

Samo u prvih 85 sekundi od početka prodaje promet je dosegnuo milijardu dolara, da bi razina od 10 milijardi bila dosegnuta gotovo u prvih sat vremena trgovanja, izvijestila je u ponedjeljak kineska kompanija.

Alibaba je pokrenuo ‘Dan samaca’ 2009. godine kao odgovor na romantično ‘Valentinovo’, a danas se na taj trgovački događaj ostvaruje veći promet nego na ‘Crni petak’ i ‘Cyber ponedjeljak’ zajedno, tvrdi agencija Bloomberg.

Ove je godine na prodaju, uz velike popuste, bilo ponuđeno oko 180.000 brandova, uključujući tehnološke kompanije, kao što su Apple, Xaomi i Dyson.

Ipak, premda je prodaja u odnosu na isti dan lani porasla za 27 posto, to je sporiji rast nego godinu dana prije, kada je iznosio 39 posto. To je ujedno i najsporiji rast od kada je pokrenut ‘Dan samaca’.

Alibabini podaci o prodaji pozorno se prate kao pokazatelj osobne potrošnje u Kini u uvjetima usporavanja aktivnosti u tom drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, među ostalim, zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

Premda su jutros najvažniji burzovni indeksi na burzi u Šangaju u plusu, cijene dionica u potrošačkom sektoru pale su gotovo 1 posto jer je ulagače, kažu analitičari, pokolebao sporiji rast prodaje na ‘Dan samaca’ nego što su se nadali. (Hina)