Prodaja piva na hrvatskom tržištu pala sedam posto

U prvih 11 mjeseci 2009., naime, hrvatsko tržište piva ukupno je palo 7 % u odnosu na isto razdoblje lani, na što je bitno utjecao i pad potrošnje u udarnim ljetnim mjesecima od 10 %.

Iako najjači pivarski igrači globalno odolijevaju krizi, ponajprije zahvaljujući daljnjem rastu istočnoeuropskih i azijskih tržišta, hrvatsko tržište sličnije je ostatku regije. U prvih 11 mjeseci 2009., naime, hrvatsko tržište piva ukupno je palo 7 % u odnosu na isto razdoblje lani, na što je bitno utjecao i pad potrošnje u udarnim ljetnim mjesecima od 10 %.

U Carlsbergu Croatia kažu da nisu zabrinuti. I oni se, kao i ostale kompanije na tržištu, suočavaju s posljedicama gospodarske krize i padom tržišta, objašnjava Thomas Kure Jakobsen, predsjednik uprave Carlsberga Croatia. No, snažnim aktivnostima svojih brendova uspješno se, tvrdi, nose s izazovima.

Štoviše, iz Carlsberga Croatia na krizu su nedavno odgovorili i lansiranjem novoga piva, Zlatni pan, za koje se nadaju da će pozitivno utjecati na njihov tržišni udio na kraju godine. Kure Jakobsen ističe da poslovanje nastoje trajno fokusirati na praćenje strukture troškova, optimiziranje učinkovitosti internih procesa te potrebe i očekivanja potrošača, tako da je novo pivo, u čijem je odabiru i kreiranju sudjelovalo čak 3000 pivskih “znalaca”, najbolji primjer Carlsbergove poslovne filozofije i u krizi.

Pivovara i dalje drži čvrstu treću poziciju na hrvatskom tržištu piva, a u prvih devet mjeseci 2009. njezin je udio bio oko 16 posto, na razini istog razdoblja 2008. – Ulaganjima u razvoj poslovanja i zaposlenike stvorili smo brendove visokog potencijala koji nam jamče rast, a njihovim daljnjim profiliranjem očekujemo i postupni rast tržišnog udjela – kaže Jakobsen.

Što se tiče cijele grupacije, Carlsberg je u ovoj godini povećao tržišni udjel na većini tržišta u istočnoj Europi i Aziji, posebice u Rusiji, te zadržao tržišne udjele u zapadnoj i sjevernoj Europi. (Večernji.hr)