Prosječno dnevno trgovanje dionicom Dukata tijekom 2016. je na razini od oko 36 tisuća kuna, što nije visok iznos ali je i očekivan budući da vodećih 10 dioničara kontroliraju gotovo 96 posto kompanije među kojima vodeći dioničar kontrolira 93,7 posto upravljačkih prava

Povijest Dukat mliječne industrije počinje davne 1912. godine, kada je počela raditi Gradska mljekara u Zagrebu.

Gradska je mljekara godinama razvijala poslovanje da bi se 1948. godine ujedinila s još dva mljekarska pogona, čime je nastala Gradska mljekara Zagreb. Uz potporu UNICEF-a 1952. godine sagrađena je nova mljekara na zagrebačkom Žitnjaku, gdje su i danas smješteni upravna zgrada i proizvodni pogon Dukat mliječne industrije.

Gradska mljekara Zagreb uskoro mijenja naziv u Zagrebačka mljekara, a potom 1969. godine postaje Dukat zagrebačka mljekara. Nakon 24 godine od gradnje gradske, odnosno Zagrebačke mljekare na Žitnjaku, na njezinu je mjestu sagrađena nova mljekara koja je i danas jedan od tri proizvodna pogona Dukat mliječne industrije u Hrvatskoj. Spajanjem Dukata d.d., Sirele d.d., Mljekare d.d. Zadar i Lure d.o.o. 1999. godine nastaje Lura d.d. koja potom ulazi i na tržišta konditorske i pekarske industrije te industrije pića.

Godine 2003. Lura prvi put radi ozbiljan iskorak na regionalna tržišta akvizicijom srpske mljekare Somboled, uz već uspješno poslovanje na tržištima Slovenije i Bosne i Hercegovine. Lura d.d. 2007. godine mijenja naziv u Dukat mliječna industrija d.d., a segmenti konditorske i pekarske industrije te industrije pića izdvojeni su iz poslovanja.

Naime, 2005. godine Karolina tvornica keksa, vafla i slanica d.o.o. iz Osijeka prelazi u vlasništvo Lorenz Bahlsen Snack Worlda, a početkom 2007. godine iz vlasništva tvrtke izdvojen je i Eurobev.

U svibnju iste godine Dukat mliječna industrija ulazi u sastav Lactalis grupe, vodeće svjetske mliječne grupacije, čime Dukat preuzima ulogu Lactalisova centra za razvoj mliječnog poslovanja na tržištima jugoistočne Europe te svoju regionalnu poziciju jača dvjema akvizicijama – mljekare Inmer iz Gradačca (Bosna i Hercegovina) te mljekare Ideal Šipka iz Bitole (Makedonija).

Godinu potom u sastav Dukata ulazi i treći pogon u Hrvatskoj – KIM Mljekara Karlovac. Dukat je 2013. preuzeo Ljubljanske mlekarne, najveću slovensku mljekaru, čime je dodatno ojačao poziciju u mljekarskom sektoru jugoistočne Europe, u skladu s poslovnom strategijom širenja poslovanja na EU tržišta.

Zahvaljujući investiciji u razvoj novih tehnologija, ekspertizi stručnjaka Dukata i podršci Lactalis grupe 2014. godine je počeo izvoz trajnih mliječnih deserata, proizvedenih u zagrebačkom pogonu, na tržišta Afrike, Južne Amerike i Kine.

DUKAT DANAS
S osam proizvodnih pogona u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji, Dukat je danas vodeća regionalna mliječna industrija, a ujedno i jedna od vodećih regionalnih robnih marki mliječnih proizvoda.

Na tržištima Crne Gore, Kosova, Grčke, Bugarske i Albanije mliječna industrija Dukat prisutna je uvozom i distribucijom mliječnih proizvoda robnih marki Dukat, Sirela, Président, Galbani i Ideal Šipka.

Dukatov je asortiman svakodnevno dostupan diljem regije jugoistočne Europe na više od 21.000 prodajnih mjesta. Gotovo 300 kamiona dnevno opskrbljuje više od 6.000 prodajnih mjesta s prosječnom dnevnom isporukom više od 1.400 tona mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva.

Osim što je vodeća mliječna industrija, Dukat je i najveći otkupljivač i prerađivač svježeg sirovog mlijeka te vodeći izvoznik mliječnih proizvoda u Hrvatskoj, a Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Slovenija i Kosovo najveća su Dukatova izvozna tržišta. Dukat, Sirela, Président i Galbani krovne su robne marke Dukata na hrvatskom tržištu.

REGIONALNA POZICIJA
Lactalis BH povezano je poduzeće Dukat mliječne industrije. Do 2007. godine tadašnja Dukat mljekara bavila se uvozom i distribucijom mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva robnih marki Dukat i Sirela da bi iste godine u sastav Dukata ušla i Mljekara Inmer iz Gradačca.

Danas mljekara Inmer proizvodi robne marke Dukat i Domaće blago, a Lactalis BH za tržište Bosne i Hercegovine uvozi i distribuira i francuske te talijanske sireve robnih marki Président i Galbani. Istodobno, mljekara Inmer izvozi široki asortiman svojih proizvoda u zemlje regije: Hrvatsku, Srbiju, Kosovo, Crnu Goru i Makedoniju.

Od preuzimanja Somboleda Dukat mliječna industrija je u razvoj njezina poslovanja uložila više od 26 milijuna eura u petogodišnjem investicijskom ciklusu. Mljekara Somboled danas je važan igrač na srpskom tržištu mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva na kojem je zastupljena robnim markama Dukat, Président i Somborska feta.

Dio asortimana mljekara Somboled izvozi na tržišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Ukrajine i Kazahstana.

Ljubljanske mlekarne u Sloveniji pokrivaju sve mliječne kategorije, od proizvodnje mlijeka, vrhnja, jogurta i sira do sladoleda. U dva proizvodna pogona u Ljubljani i Mariboru godišnje prerade više od 200 milijuna litara mlijeka te su vodeći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda u Sloveniji.

Najpoznatije robne marke Ljubljanskih mlekarni su Alpsko mleko, robna marka trajnog mlijeka, robna marka Mu, koja pokriva širok asortiman svježih proizvoda od mlijeka, jogurta, vrhnja, svježih sireva i namaza, Ego je robna marka za jogurte s funkcionalnim dodacima, Jošt za polutvrde sireve te Maxim Premium i Planica kod sladoleda.

Mljekara Ideal Šipka vodeći je proizvođač tradicionalnih makedonskih bijelih sireva i kačkavalja, ujedno i tržišni lider u segmentu sireva u Makedoniji.

Ulaskom u sastav Dukat mliječne industrije započelo je snažno ulaganje mljekare u primarnu proizvodnju mlijeka te modernizaciju i povećanje proizvodnih kapaciteta.

Dukat, Ideal Šipka, Président i Galbani krovne su robne marke mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva kojima je Dukat mliječna industrija zastupljena na tržištu Makedonije. Mljekara Ideal Šipka dio asortimana izvozi na tržišta Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Australije.

POSLOVANJE U 2015. I 2016.
Tijekom 2015. godine vanjsko je okruženje obilježeno nastavkom nepovoljnih gospodarskih i sektorskih trendova iz prethodnih razdoblja. Istovremeno, razdoblje je obilježeno nastavkom dugogodišnjih aktivnosti poslovodstva u dijelu optimizacije poslovnih procesa i troškova poslovanja te povećanja efikasnosti na svim razinama poslovanja tvrtke. Prihodi od prodaje u 2015. godini iznosili su 3.392,0 milijuna kuna te su smanjeni za 3,7 posto u odnosu na godinu prije.

Neto dobit istodobno je dosegnula 78,9 milijuna i manja je u odnosu na 2014. godinu za 4,7 milijuna kuna, dok je operativna dobit (EBIT) iznosila 128,8 milijuna kuna i veća je na međugodišnjoj razini za 19,8 milijuna kuna, poglavito uslijed poboljšanja rezultata poslovanja povezanih poduzeća u Sloveniji i Srbiji.

Vrijednost ulaganja u dugotrajnu imovinu u 2015. godini iznosila je 90,9 milijuna kuna, a najviše je investirano u nabavku transportnih sredstava i proizvodne pogone u Hrvatskoj.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 41,3 posto ukupnih prihoda od prodaje, iznose 1.400,1 milijuna kuna te su u odnosu na prethodnu godinu manji za 7,1 posto. Prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima smanjeni su za 0,6 posto, na 1.992,0 milijuna kuna, te čine 58,7 posto ukupnih prihoda od prodaje.

Vrijednost imovine Dukat Grupe na dan 31. prosinca 2015. godine iznosila je 2.447,6 milijuna kuna te je u odnosu na 1. siječnja 2015. godine smanjena za 136,3 milijuna kuna, odnosno 5,3 posto.

Kratkotrajna imovina na dan 31. prosinca 2015. godine smanjena je za 99,3 milijuna kuna, odnosno 7,8 posto uslijed smanjenja potraživanja.

Ukupne obveze Dukat Grupe na dan 31. prosinca 2015. godine iznosile su 919,9 milijuna kuna te su u usporedbi s 1. siječnjem 2015. godine smanjene za 212,6 milijuna kuna, odnosno za 18,9 posto. Tijekom prvih devet mjeseci 2016. godine, prihodi od prodaje na domaćem tržištu u usporedbi s istim periodom prošle godine smanjeni su za 7,8 posto na 1.003,7 milijuna kuna.

Prodaja na inozemnom tržištu niža je 1,4 posto i iznosi 1.459,1 milijun kuna. Domaća prodaja čini 40,8, a inozemna 59,2 posto ukupnih prihoda. Operativna dobit EBIT za razdoblje iznosi 124 milijuna kuna i 4 posto je niža od prošlogodišnje.

Prosječno dnevno trgovanje dionicom Dukata tijekom 2016. je na razini od oko 36 tisuća kuna, što nije visok iznos ali je i očekivan budući da vodećih 10 dioničara kontroliraju gotovo 96 posto kompanije među kojima vodeći dioničar kontrolira 93,7 posto upravljačkih prava. Tijekom 2016. godine tržišna cijena dionice ostvarila je rast od 3,1 posto.