Odluku Vlade da se turizmu sruši PDV Željko Lovrinčević ocjenjuje pristranom i apsurdnom.

Košarica hrane Hrvatima je lani u ožujku u odnosu na ožujak 2011. poskupjela 1,9 posto, da bi između dva prosinca cjenovni skok iznosio 7,4 posto. Paralelno na tržištu EU 27 cijene hrane u spomenutim razdobljima rasle su 3,5 odnosno 4,4 posto.

Ožujak je prekretnica radi odluke Vlade o povećanju stope PDV-a s 23 na 25 posto i stoga ne iznenađuje što su cijene bujale, a potrošnja padala svih mjeseci do kraja godine, čak i u rekordnoj turističkoj špici.

Porazno stanje
U odnosu na cjenike iz 2005. stanje je za Hrvate još poraznije. Unutar desetak skupina prehrambenih grupa samo su meso i mesne prerađevine te kavu, čaj i kakao kupovali jeftinije.

Sokovi i mineralne vode imali su cijene sukladne onima na EU tržištu, a sve ostalo (kruh, mlijeko, voće, povrće, ulja i masti…) plaćali su skuplje, od deset do gotovo 14 posto. Sve su brojniji zahtjevi koje poljoprivredne udruge adresiraju ministru financija Slavku Liniću u čijim su rukama škare, i traže neka reže PDV na hranu.

Srpanj je na pragu, brisanje granica po pristupanju u EU, upozoravaju, uzrokovat će brojnije odlaske u šoping po hranu nego po dragocjenosti kojima je Linić nedavno smanjio trošarine. U zemljama okruženja PDV na hranu znatno je manji, od četiri posto u Italiji preko 8,5 u Sloveniji i 10 u Austriji do 18 posto u Mađarskoj.

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić ocjenjuje da će ukidanje granica i carina ne samo odnijeti golem novac iz Hrvatske već prijeti i smanjivanju proizvodnje, time i ukidanju radnih mjesta. Vlada mora, opominje, selektivnim pristupom smanjiti PDV bar na proizvode koji većom cijenom terete košaricu hrane.

Šoping preko granice
I Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta smatra da će stanovništvo iz pograničnih zona od ljeta pohrliti po jeftiniji špeceraj u regiju, motiv je činjenica da se trošak hrane u dohotku kućanstva već primakao na alarmantnih 40 posto. Odluku Vlade da turizmu sruši PDV ocjenjuje pristranom i apsurdnom.

“Set argumenata kojim su branili tu odluku vrijedi i za hranu, u situaciji urušavanja životnog standarda važnije je subvencionirati sve siromašnije vlastito stanovništvo nego bogate strance”, ističe Lovrinčević i opominje kako će modelom za koji se odlučila Vlada “zapravo siromašni Hrvati pomagati inozemne turiste koji će odsjedati u skupim hotelima u Dubrovniku i ostatku priobalja”.

Turizam, uvjeren je, s nižim PDV-om neće profitirati za razliku od poljoprivredno-prehrambene industrije. Da može odlučivati, ističe, uveo bi nižu opću stopu, bez iznimaka. (Poslovni.hr)