Padu proizvođačkih cijena u ukupnoj industriji najviše je pridonio pad cijena energenata, za 1,2 posto. Ako se isključi utjecaj cijena energije, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU28 u studenome su smanjene 0,1 posto u odnosu na mjesec ranije

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u 28-članoj Europskoj uniji (EU) u studenome lani ponovno su smanjene, a sličan trend bilježi i Hrvatska, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U EU u cjelini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenome 2014. na mjesečnoj su razini pale za 0,4 posto, nakon pada za 0,5 posto u listopadu, pokazuju podaci Eurostata.

Gotovo sve su zemlje članice zabilježile pad cijena, predvođene Grčkom i Ciprom, s padom od po 1,4 posto. Slijede Irska i Estonija, s padom od 1,3 odnosno 1,2 posto, te Španjolska, Litva i Nizozemska, gdje su bile smanjene za po 1,1 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenome prošle godine na mjesečnoj razini smanjene za 0,8 posto, nakon što su pale za 0,3 posto u prethodnom mjesecu, pokazalo je izvješće Eurostata.

Rast cijena na mjesečnoj razini zabilježen je samo u Slovačkoj, za 0,3 posto, dok su u Njemačkoj cijene ostale nepromijenjene.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU u cjelini u studenome prošle godine smanjene za 1,8 posto, nakon 1,6-postotnog pada u mjesecu ranije.

Cijene energenata ponovo su bile najveći uteg, smanjivši se na godišnjoj razini za 6,5 posto, nakon 5,6-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Ako se izuzme energetski sektor, cijene u industriji u cjelini pale su za 0,2 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije.

I na godišnjoj razini pad proizvođačkih cijena zabilježen je u gotovo svim zemljama članicama EU-a. Pritom su one najviše smanjene u Litvi (6,6 posto), Nizozemskoj (4,5 posto), Danskoj (4,2 posto), Belgiji (3,9 posto) i Velikoj Britaniji (3,8 posto).

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenome 2014. prema istom mjesecu godine ranije pale za 2,2 posto. U listopadu su bile smanjene za 2,1 posto. Rast proizvođačkih cijena zabilježen je tek u Rumunjskoj (0,5 posto) i Bugarskoj (0,3 posto), pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

I eurozona je u studenome lani zabilježila pad proizvođačkih cijena na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini smanjene su 0,3 posto, kao i u prethodnom mjesecu, dok je na godišnjoj razini njihov pad iznosio 1,6 posto, nakon 1,3-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Najveći uteg bio je također energetski sektor, s padom cijena od 0,7 posto na mjesečnoj, i od pet posto na godišnjoj razini. (Banka.hr / Hina)