Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u srpnju su bile 1,8 posto niže nego u istom mjesecu prošle godine, nastavivši pad 15. mjesec zaredom, što jasno odražava deflatorna kretanja, navode analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA).

Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su u srpnju, unatoč blagom mjesečnom rastu od 0,2 posto, proizvođačke cijene na godišnjoj razini bilježe pad od 1,8 posto.

“Kontinuirani međugodišnji pad proizvođačkih cijena jasno odražava deflatorna kretanja, kako na domaćem tako i na stranom tržištu uslijed bitno smanjene potražnje te razmjerno stabilnih cijena na svjetskim robnim tržištima”, navode iz RBA.

Kako ističu, deflatornim kretanjima u srpnju (treći mjesec za redom) više doprinose cijene na domaćem tržištu, budući da su proizvođačke cijene ukupnih industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile godišnji pad od 2,4 posto, dok su cijene na nedomaćem tržištu snižene 0,9 posto.

U odnosu na lipanj, cijene na domaćem tržištu porasle su 0,3 posto, a na nedomaćem 0,2 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u srpnju su u odnosu na lipanj proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji porasle za 0,2 posto.

U rudarstvu i vađenju proizvođačke su cijene povećane za 1,1 posto dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji ostale nepromijenjene, kao i u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša.

Na godišnjoj razini, u srpnju je najizrazitiji pad proizvođačkih cijena zabilježen u rudarstvu i vađenju, za 7,47 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale su za 4,7 posto, a u prerađivačkoj industriji za 1,5 posto.

Istodobno je rast proizvođačkih cijena, za 19,1 posto, ostvaren u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša.

Iz RBA navode da je u sklopu posljednjeg rebalansa proračuna Hrvatskih voda revidiran, tj. povećan plan prihoda od naknada za korištenje voda, a posljedično se takva fiskalna mjera reflektirala i na dvoznamenkasto povećanje proizvođačkih cijena u području skupljanja, pročišćavanja i opskrbe vodom.

“Idućih mjeseci očekujemo nastavak pada proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, ali uz nešto blaže stope. Na razini cijele godine, cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu po prvi puta nakon 2009. zabilježit će negativne stope rasta. Očekujemo prosječnu stopu pada cijena industrijskih proizvoda od približno 2 posto u usporedbi s 2013.”, zaključuju analitičari RBA. (Lider / Hina)