Njemačke proizvođačke cijene ponovno su se smanjile u srpnju, dvanaesti mjesec zaredom, pokazali su danas objavljeni podaci državnog statističkog ureda Destatisa.

Proizvođačke su cijene u srpnju pale na godišnjoj razini 0,8 posto, nešto snažnije nego u prethodnom mjesecu kada su smanjene 0,7 posto. Time je prema podacima Destatisa trend pada u srpnju nastavljen dvanaesti mjesec zaredom.

Najviše su se u prošlom mjesecu u najvećem europskom gospodarstvu smanjile cijene energije, za 3,2 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Pale su i cijene intermedijarnih dobara, za 0,5 posto.

Značajniji pad proizvođačkih cijena zakočio je rast cijena netrajnih potrošačkih dobara, za 0,6 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj, te kapitalnih dobara, za 0,5 posto.

Ako se izuzmu cijene energije, indeks proizvođačkih cijena porastao je u srpnju na godišnjoj razini 0,1 posto.

Na mjesečnoj razini proizvođačke su cijene u srpnju pale 0,1 posto, nakon stagnacije u lipnju. Pritom su cijene energije pale 0,6 posto dok su cijene intermedijarnih dobara porasle 0,2 posto, pokazuje izvješće njemačkog statističkog ureda. (Hrportfolio.hr / Hina)