Proizvođačke cijene u siječnju porasle 3,9 posto godišnje

Prevladavajući utjecaj na rast proizvođačkih cijena i dalje dolazi od rasta proizvođačkih cijena na domaćem tržištu (5,4%), dok je rast proizvođačkih cijena na stranom

Dinamika kretanja proizvođačkih cijena u siječnju se blago usporila u odnosu na prethodne mjesece. Prema posljednjim podacima DZS-a proizvođačke cijene ukupne industrije porasle su u siječnju za 3,9% u odnosu na siječanj 2012. godine, piše u analizi Raiffeisen banke.

Pri tome prevladavajući utjecaj na rast proizvođačkih cijena i dalje dolazi od rasta proizvođačkih cijena na domaćem tržištu, dok je rast proizvođačkih cijena na stranom tržištu prilično blag.

Proizvođačke cijene na domaćem tržištu zabilježile su godišnji rast od 5,4%, što je blago usporavanje rasta u usporedbi s prosincem (+6,9%). Ako isključimo energiju, godišnji rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu iznosi 1,5%. Cijene na stranom tržištu porasle su 1,2% godišnje.

Indeksi proizvođačkih cijena na domaćem tržištu prema kategorijama GIG-a i dalje potvrđuju snažan utjecaj cijena energije na godišnji rast proizvođačkih cijena. Iako je godišnji rast cijena energije nešto slabiji nego prethodnih mjeseci, on i dalje iznosi visokih 12,9%, znatno više nego druge kategorije.

Uz energiju rast cijena zabilježen je kod intermedijarnih proizvoda (+1,3%) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+2,7%), dok proizvođačke cijene kapitalnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju nastavljaju bilježiti pad na godišnjoj razini (-2,2%, odnosno -1,2%).

Prema NKD-u cijene vađenja sirove nafte i prirodnog plina porasle su 18,5% godišnje (usporavanje u odnosu na prethodne mjesece), cijene proizvodnje prehrambenih proizvoda za 4,0%, a u djelatnosti Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije cijene na domaćem tržištu su više za 18,9% godišnje.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac, proizvođačke su se cijene na domaćem tržištu smanjile za 0,4%, dok su cijene na stranom tržištu porasle za 0,7 posto. (Banka.hr)