Iako AgroFructus posljednjih nekoliko godina povećava proizvodnju i otkup, pogled na sliku ukupne proizvodnje jagoda u Hrvatskoj pokazuje da je, u odnosu na 2014. proizvodnja pala te da je u odnosu na rekordnu 2013. čak upola manja.

berba jagoda“U Hrvatskoj se proizvede oko 2.500 tona jagoda, od čega je  AgroFructus Grupa otkupila jednu petinu”, rekao je predsjednik Uprave AgroFructus Grupe .

Ističe kako u proizvodnji jagoda leži golem potencijal. Posljednje dvije godine proizvođačima jagoda velike štete nanio mraz i dugotrajni kišni periodi.

Sve su to izazovi za proizvođače koji se suočavaju s propadanjem nasada, ali će se uskoro suočavati i s njihovim bolestima i financijskim gubicima, ukoliko ih ne zaštite.

Naime, jagode u kontroliranim uvjetima (plastenicima) puno manje stradavaju od nepovoljnih vremenskih uvjeta, poučenim prošlim iskustvima budućnost je upravo u takvoj proizvodnji, na otvorenom je preveliki rizik.

Prostor za povećanje proizvodnje nalazi se u produženju sezone proizvodnje, a time i potrošnje. “Jagoda je radno intenzivna i kao takva značajno doprinosi (samo)zapošljavanju. Produženje sezone može se raditi na način da poslije Doline Neretve i Slavonije, pokrenemo proizvodnju u brdsko-planinskim područjima, jer klimatski je to zadovoljavajuće područje, a treba naglasiti da bi to imalo strašan utjecaj na taj dio RH u smislu (ne)migracije”, ističe Matijević.

Inače rekordne 2013. godine, prema podacima HGK, proizvedeno je 4800 tona jagoda. Te smo godine izvezli jagoda u vrijednosti od oko 450 tisuća eura, dok smo uvezli tri i pol puta više. U 2015. godini situacija je znatno nepovoljnija. Naime, proizveli smo gotovo upola manje jagoda, izvezli smo niti 250 tisuća eura, a uvezli smo gotovo 10 puta veću vrijednost od izvoza.