tko-pije-ne-vozi-predstavljanje“Tko pije, taj ne vozi” naziv je edukativnog projekta Karlovačke pivovare i udruge Hrvatske autoškole koji će se od ožujka održavati u 107 autoškola diljem Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Edukativni projekt “Tko pije, taj ne vozi” pokrenula je Karlovačka pivovara kao dio napora u promicanju odgovorne konzumacije alkohola.

“Karlovačka pivovara ima nultu toleranciju prema vožnji pod utjecajem alkohola i ovo je jedan od naših projekata fokusiranih na odgovorno konzumiranje alkohola. Kao tvrtka koja proizvodi pivo, Karlovačka pivovara smatra da je iznimno važno poticati odgovorno konzumiranje alkohola. Zbog toga kontinuirano radimo na promociji odgovornog razmišljanja i ponašanja ljubitelja piva”, rekao je predsjednik Uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher.

U prvoj fazi projekta, koja će trajati šest mjeseci, oko 7000 polaznika autoškola naučit će više o odgovornom ponašanju u prometu kroz obaveznu teoretsku nastavu, te u praktičnom dijelu edukacije pri čemu će se koristiti posebne naočale koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju.

“Uz predavanje o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola, koje smo pripremili u suradnji s psihologom Tomom Kišićem, a koje će biti dijelom obavezne nastave u 107 autoškola koje sudjeluju u projektu, iznimno važan dio projekta su praktične vježbe vožnje s naočalama koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju. Polaznici autoškola će na poligonu uz budno oko instruktora pokušati voziti brzinom od samo nekoliko kilometara na sat, ali uz smanjenu sposobnost vida i suženo vidno polje, što je uobičajena reakcija našega tijela već pri maloj količini alkohola. Na ovaj će način oko 7000 budućih vozača steći dojam kako naš vid funkcionira pod utjecajem alkohola. Vjerujemo da će im to iskustvo pomoći da, kada postanu vozači, uvijek donose ispravne odluke i ne sjedaju za volan ako su konzumirali alkohol”, objasnio je Nikola Vidaković, predsjednik udruge Hrvatske autoškole.

Iako su hrvatske ceste iz godine u godinu sigurnije, pa tako i statistike za 2011. godinu pokazuju ukupno smanjenje broja prometnih nesreća za 4,4%, Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa naglašava da može i mora biti puno bolje.

“Sigurnost na cesti i dalje ugrožavaju neodgovorni vozači koji sjedaju za volan pod utjecajem alkohola. Tako su prošle godine svaku osmu prometnu nesreću skrivili alkoholizirani vozači. Neiskustvo novih vozača, brzina i alkohol opasna su kombinacija koju zajedničkim snagama moramo iskorijeniti. Upravo nam je zbog toga iznimno zadovoljstvo uključiti projekt Karlovačke pivovare i Hrvatskih autoškola u Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa”, kazao je Grac.

Projekt “Tko pije, taj ne vozi” uz predavanja i simulacije vožnje pod utjecajem alkohola uključuje i druge aktivnosti usmjerene informiranju mladih vozača kao što su edukativni letci i plakati.