rastUkupni desezonirani promet hrvatske industrije u ovogodišnjem lipnju porastao je 6,5 posto u odnosu na svibanj, dok kalendarski prilagođeni podaci u odnosu na lipanj 2014. pokazuju rast od 4,6 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Na domaćem tržištu u lipnju je na mjesečnoj razini zabilježen pad prometa u industriji za 1,3 posto, a na inozemnom porast od 20,3 posto.

Pritom je ukupni promet kapitalnim proizvodima bio 24,5 posto veći, intermedijarnima za 4,7 posto, a trajnim proizvodima za široku potrošnju 3,3 posto. Promet energijom rastao je 1,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,6 posto.

S druge strane, u usporedbi s istim mjesecom lani, ovogodišnjeg je lipnja registriran pad prometa industrije na domaćem tržištu od 5,9 posto, kao i rast na inozemnom za 24,5 posto. Pritom je u lipnju promet kapitalnih proizvoda bio veći za 30,6 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju za 21,4 posto, a intermedijarnim proizvodima 2,7 posto. Promet energijom na godišnjoj razini bio je u minusu 8,9 posto, a netrajnim proizvodima za široku potrošnju 0,5 posto.

U prvih je šest mjeseci ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, promet industrije porastao je 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Promet na domaćem tržištu pritom je bio 0,9 posto manji, dok je na inozemnom bio 10 posto veći.

Promet kapitalnim proizvodima u tom je razdoblju povećan 22,3 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju 9,2 posto, a netrajnim proizvodima za široku potrošnju 7,8 posto. Promet intermedijarnim proizvodima povećan je 2,6 posto, dok je promet energijom u minusu 18,9 posto. (liderpress.hr)