Promet na Alibabi dosegao rekordnih 38,4 milijarde dolara

Ovogodišnji je iznos ujedno 26 posto veći nego u godini ranije, što je pak najniža stopa rasta otkada se Dan samaca počeo obilježavati 2009. godine

Kineski su potrošači putem platforme Alibaba na Dan samaca, koji se obilježava 11. studenoga, razgrabili proizvode kao što su dodaci hrani, maske za lice ili dječji puderi, a među najpopularnijim su brendovima bili L’Oreal, Nestle, Apple, Gap, H&M, Levi’s, Nike i Philips. Ukupni je promet dosegao rekordnih 38,4 milijarde dolara, iznos koji je više nego šesterostruko veći od prometa ostvarenog na prošlogodišnji Crni petak u SAD-u.

Ovogodišnji je iznos ujedno 26 posto veći nego u godini ranije, što je pak najniža stopa rasta otkada se Dan samaca počeo obilježavati 2009. godine. Analitičari su istaknuli kako je stopa rasta prometa donekle i nadmašila njihova očekivanja, a usporavanje potrošnje pripisuju agresivnijim sniženjima, fokusu na privlačenje kupaca iz ruralnih područja pa čak i ukupnom usporavanju gospodarstva budući da su potrošači nastojali pronaći proizvode na sniženjima.

Iz Alibabe su objavili kako je 299 brendova premašilo bruto vrijednost prometa od 100 milijuna juana, a njih 15 premašilo je iznos od milijardu juana. Preko Alibabinih prekograničnih platformi najviše su se po bruto vrijednosti prometa prodavali proizvodi iz Japana, SAD-a, Južne Koreje, Australije i Njemačke.

Prethodni članakOmegol s bučinim uljem za praktičan, brz i nutritivno bogat obrok
Sljedeći članakJuhe: Graditelji karijere