Promet u maloprodaji na godišnjoj razini realno porastao za 4,3 posto

Prema izvornim neprilagođenim indeksima realni rast maloprodaje na godišnjoj je razini bio 4,4 posto, dok je nominalni rast bio nešto niži, 4,1 posto

Promet u trgovini na malo u Hrvatskoj je u siječnju realno porastao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, na mjesečnoj za jedan posto, a na godišnjoj razini za 4,3 posto, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u siječnju na godišnjoj razini realno porasla za 4,3 posto, što je nešto veći rast nego u prosincu, kada je rasla po stopi od 4 posto.

Ujedno, nastavljen je i rekordni pozitivni trend rasta maloprodaje s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini zadnji put zabilježen u kolovozu 2014. godine. Statistika pokazuje da je u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,7 posto, a maloprodaja neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 4,4 posto.

Prema izvornim neprilagođenim indeksima realni rast maloprodaje na godišnjoj je razini bio 4,4 posto, dok je nominalni rast bio nešto niži, 4,1 posto.

Nominalni rast maloprodaje pritom je zabilježen u sedam trgovačkih struka, na koje se odnosi 87 posto prometa. Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine imali su rast trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, koje u strukturi maloprodaje imaju udio od 36,1 posto, te rast maloprodaje u ljekarnama, čiji je udio u ukupnoj maloprodaji 9,3 posto.

Naime, maloprodaja u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama u siječnju je na godišnjoj razini, prema izvornim indeksima, nominalno porasla za 4,7 posto, čime je na ukupni indeks utjecala s 1,7 posto, dok je promet ljekarni, medicinskih i ortopedskih proizvoda, kozmetičkih i toaletnih proizvoda porastao za 8,8 posto i tako na ukupni indeks prometa utjecao s 0,8 posto, napominju statističari.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ističu da rastući optimizam, pouzdanje i povjerenje potrošača ukazuju na nastavak povoljnih kretanja u maloprodaji. S obzirom na očekivani nastavak povoljnih gospodarskih kretanja, podržanih ponajprije osobnom potrošnjom, kretanje u trgovini na malo trebalo bi se nastaviti uz pozitivne stope rasta, navode analitičari RBA u osvrtu na izvješće DZS-a. (Hina)