Promet u njemačkoj maloprodaji neočekivano je snažno porastao u kolovozu, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda, budeći nadu da je potrošnja kućanstava bila motor snažnog gospodarskog oporavka u trećem kvartalu.

Promet u trgovini na malo u najvećem europskom gospodarstvu u kolovozu je realno poskočio za 3,1 posto u odnosu na srpanj, kada je prema revidiranom podatku pao za 0,2 posto, pokazuje izvješće Destatisa. Analitičari iz Reutersove ankete očekivali su rast od 0,5 posto.

Potražnja za namještajem i kućanskim aparatima bila je posebno snažna, što se očituje u rastu prometa za osam posto. Online trgovci s 23-postotnim skokom prometa i dalje profitiraju od promijenjenih potrošačkih navika. Najveći su gubitnici u takvom okruženju bile klasične trgovine odjeće i obuće, u kojima je promet pao za 10 posto, pokazalo je izvješće.

Na godišnjoj razini, ukupan promet u njemačkoj maloprodaji u kolovozu je realno uvećan za 3,7 posto, nakon revidiranog 5-postotnog rasta u srpnju.

U usporedbi s veljačom, mjesecom prije izbijanja epidemije koronavirusa u Njemačkoj, realni promet u kolovozu bio je za 5,8 posto veći, sugerirajući da je sektor maloprodaje prevladao krizu.

Kancelarka Angela Merkel i ministar financija Olaf Scholz od ožujka izdašnim paketima mjera pomažu kompanijama i građanima da se što prije oporave od krize bez presedana u njemačkom gospodarstvu.

Mjere uključuju neograničenu pomoć u likvidnosti za problemima pritisnute kompanije, programe očuvanja radnih mjesta kojima se radnike štiti od iznenadnih otkaza, isplatu jednokratne pomoći roditeljima i privremeno smanjenje PDV-a kako bi se povećala domaća potražnja.

Neki su sumnjali u pozitivan efekt snižene stope poreza na dodanu vrijednost u drugoj polovini godine, procjenjujući da ne dopire do krajnjih potrošača jer neke kompanije očito nisu prenijele na njih niže troškove.

Najnoviji Destatisovi podaci raspršili su te sumnje.

Poslovna udruženja nedavno su upozorila da je koronakriza ubrzala strukturni preobražaj njemačke maloprodaje budući da su se kupci okrenuli kupnji preko interneta i zanemarili manje gradske trgovine, podsjeća Reuters.

Njemačko udruženje malotrgovaca (HDE) prošli je tjedan objavilo da očekuje da će nominalni promet ove godine porasti za 1,5 posto unatoč pandemiji, a ne pasti četiri posto kao što su ranije procijenili.

Udruženje je procvat internetske trgovine i poticajne mjere vlade ocijenilo pozitivnima, kako za osobnu potrošnju, tako i za sektor maloprodaje u cjelini. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!