Pršutari pred novim izazovima

prsut-prsutari-midiNakon što su čak četiri vrste hrvatskog pršuta dobile oznaku zaštićenog europskog proizvoda, pred domaćim su pršutarima – okupljenima u klaster – novi izazovi. Prije svega onaj – kako postati prepoznatljiv na tržištu.

Osam su godina domaće udruge pršutara potrošile na proces zaštite svojih proizvoda.

Sada kada krčki, istarski, drniški i dalmatinski pršut uživaju europsku zaštitu, pred domaćim su proizvođačima novi izazovi. Iako ih nijanse razlikuju, žele zajedno do kupaca.

“Želimo prije svega podignuti ukupnu proizvodnju pršuta i krenuti na tržište, prije svega na tržište EU-a koje je jedno veliko tržište, jedan veliki potencijal za sve naše proizvođače”, izjavio je Darko Markotić, predsjednik klastera Hrvatskih proizvođača pršuta.

Za to će biti potrebna jača promocija pa klaster domaćih proizvođača planira uz pomoć novca iz europskih fondova pokrenuti prodorniju promidžbenu kampanju za svoje proizvode. Samo tako mogu postati prepoznatljiviji na tržištu, smatraju proizvođači, jer kupci još ne znaju što oznaka zaštite zapravo znači.

“San nam je da idemo što više u certifikaciju pršuta. Ove godine ćemo ići dva puta više nego prošle. Rade se novi pečati. Normalno, ovo su porođajne muke koje moramo proći i mislim da nas čeka jedan ozbiljan posao, jer potražnja za pršutom je sve veća i veća”, rekao je Zvonimir Marin, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta.

Pršutari se nadaju da će im zaštita njihovih proizvoda pomoći da uvedu red na tržište i podignu proizvodnju, a planovi se sada polako okreću i prema izvornosti. Domaći će proizvođači i ove godine svoje proizvode predstaviti na sajmu hrvatskih pršuta, koji će se održati u travnju na otoku Krku. (vijesti.hrt.hr)