Radnici Fabrike deterdženata Dita iz Tuzle poslije tri godine proizveli su prvih 25 tona dobro poznatih brendova koji će se naći u prodaju na policama u centrima Bingo na području Tuzle.
dita deterdženti“Poslije tri godine radničke borbe dočekali smo da ponovo proizvodimo i plasiramo svoje proizvode na tržište. Pokazali smo da možemo i znamo raditi, a kupci će se uvjeriti da naši proizvodi nisu izgubili stari sjaj”, kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Fabrike deterdženata Dita.

Proizveden je kontingent deterdženata za suđe 3D te tečnosti sa sanitarije iz pogona agresivnih deterdženata. Ako se osposobi parovod, navodi Mehmedović, uskoro bi mogla početi proizvodnja u pogonima praškastih deterdženata.

“Pomoć smo zatražili od Grada Tuzle u vezi parovoda. S Bingom smo se dogovorili da naša paleta proizvoda sadržava deset dobro poznatih brendova”, kaže Mehmedović koji očekuje da će potrošači kupovinom proizvoda doprinijeti povećanju kapaciteta proizvodnje.

U Diti je trenutno angažirano 46 radnika, a obavlja se i remont na postrojenjima koja od ožujka 2013. godine nisu bila u funkciji.

Tatjana Paunoski, glasnogovornica Binga, navodi kako je ta kompanija osigurala i stotinu tona sirovine za proizvodnju deterdženta 3D te da očekuju u narednom periodu isporuku gotovog proizvoda.

“Učinit ćemo sve da bivši privredni gigant ne ostane bivši u pravom smislu te riječi. Danas smo preuzeli prvi kontingent proizvoda, koji će se na našim policama u Tuzli naći u poslijepodnevnim satima. Cijene će biti prihvatljive”, kaže Paunoski.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle zahvalio se radnicima Dite na očuvanju tvornice, kako je rekao, strateški važne za grad te Bingu i njegovom vlasniku Senadu Džambiću na kolosalnoj ideji oživljavanja domaće proizvodnje.

Do kraja mjeseca održat će se i Skupština dioničara, a radnici očekuju pozitivan ishod kako bi se nastavila proizvodnja i kako bi se angažirao što veći broj radnika. (klix.ba)