PwC je objavio da kupuje vodeće europsko društvo za tehnološko savjetovanje, Outbox Group, čime će ojačati svoju sposobnost pružanja specijaliziranih rješenja u oblaku i transformacijskih usluga klijentima u Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem Europe.

PWC-logoOutbox, sa sjedištem u Poljskoj, specijaliziran je za korisničke, digitalne i tehnološke usluge te radi na vodećim platformama kao što su Salesforce, Microsoft Dynamics, Oracle i SAP. Njime će se dodatno poboljšati PwC-ove korisničke i digitalne sposobnosti pružanja inovativnih rješenja putem svih kanala, platformi i uređaja u različitim industrijama.

Jonathan Tate, lider za tehnološko savjetovanje u PwC-u za regiju EMEA i Piotr Romanowski, lider za savjetovanje u PwC CEE, u Varšavi su objavili sklapanje posla. Ta je kupnja sljedeća u nizu PwC-ovih akvizicija koje uključuju kupnju europskog savjetodavnog društva Mokum i društva Booz & Company (sada Strategy&) u 2014. godini.

“Ova kupnja predstavlja veliku prekretnicu u suradnji PwC-ovih društava u UK-u i srednjoj i istočnoj Europi te u njihovoj predanosti ulaganju u tržišta u nastajanju. Usto je i veliki doprinos našim korisničkim i digitalnim sposobnostima, a planira se i uspostava centra izvrsnosti za te vještine u sklopu PwC-a u Europi”, rekao je Ashley Unwin, voditelj usluga poslovnog savjetovanja u PwC UK i EMEA.

“Riječ je o najvećoj PwC-ovoj transakciji u Poljskoj, ali i u regiji. Zahvaljujući njoj, PwC sada može ne samo pripremiti strategije upravljanja digitalnim i korisničkim iskustvom, već i uspješno provesti s tim povezana tehnološka rješenja”, rekao je Piotr Łuba, partner odgovoran za Odjel za poslovno savjetovanje u PwC Poljska.

Zahvaljujući kupnji Outboxa, PwC će ojačati svoje sposobnosti povezane s digitalnom transformacijom i IT tehnologijama koje postaju sve važnije za poslovanje u svim sektorima. Outbox će postati sastavni dio PwC-a koji djeluje na području srednje i istočne Europe (29 zemalja), a posljednjih 25 godina pruža svojim klijentima vrhunske usluge na području revizije, oporezivanja društava i pravnog savjetovanja.

“Outbox smo osnovali prije 10 godina kao start-up. Dokaz smo da se inovativna društva mogu stvoriti u Poljskoj, koja mogu uspjeti i na stranim tržištima. Naša je strategija jedinstvena jer se od samog početka nismo ograničili na samo jednog pružatelja tehnoloških usluga. Surađujemo s globalnim liderima kao što su salesforce.com, Microsoft, Oracle i SAP/Hybris. Tržište IT transformacije, primjerice svekanalna maloprodaja, korisničko iskustvo, automatizacija marketinga ili digitalne usluge, ima veliki potencijal. Vrijednost CRM usluga procijenjena je na 1,7 milijardi eura u Velikoj Britaniji u 2015. te na 66 milijuna eura u Poljskoj. PwC je globalni lider na polju poslovnog savjetovanja, a Outbox je stručnjak na polju IT transformacije. Zajedno ćemo našim klijentima moći ponuditi jedinstveni spoj tržišno-poslovne transformacije pomoću inovativnih tehnologija“, rekao je Marcin Ciesielski, predsjednik Outboxa.

Kupnju još mora odobriti Ured za konkurentnost i zaštitu potrošača (UOKiK), a moraju se ispuniti i drugi uvjeti navedeni u kupoprodajnom ugovoru.

“Zahvaljujući kupnji Outboxa, PwC je postao igrač koji se sada može natjecati ne samo s drugim društvima za poslovno savjetovanje, već i s društvima za provedbu tehnologija. Danas mogu s puno samopouzdanja reći da PwC pruža svojim klijentima sveobuhvatne usluge i da je tehnološko društvo s globalnim dosegom”, rekla je Anna Sieńko, partnerica u PwC-u, tehnološka liderica za srednju i istočnu Europu.

Ovom će se transakcijom broj tehnoloških stručnjaka u europskoj mreži PwC-a povećati na gotovo 3.000. Više od 250 zaposlenika Outboxa pridružit će se PwC-u. Kupnja Outboxa dio je PwC-ove dugoročne strategije razvoja. Glavni izvršni direktor PwC-a Poljska jest Adam Krasoń, a Olga Grygier-Siddons glavna je izvršna direktorica PwC-a za srednju i istočnu Europu.

Posao je sklopljen 31. prosinca, a njegovo službeno okončanje očekuje se tijekom siječnja 2016. godine.