dalmacijavino-radnici-kosare-midiRadnici još ne znaju tko bi im trebao isplatiti zaostala potraživanja – država ili novi vlasnik. Nastavljaju se i problemi sa Sindikatom

Radnici Dalmacijavina već se neko vrijeme ne slažu s odlukama Lukice Bucata, koji, osim što je predsjednik Nezavisnog sindikata, predstavlja i ESOP: 143 radnika koji sa svojim strateškim partnerom pokušavaju provesti model radničkog dioničarstva, odnosno žele kontrolirati poslovanje tvrtke i nakon privatizacije, piše u ponedjeljak HRT.

Problem je, kažu radnici, što su u ESOP-u uglavnom direktori s velikim plaćama koji se bore za svoje fotelje.

Veljko Knezović, direktor proizvodnje u Dalmacijavinu rekao je da je u ESOP-u jer je procijenjeno kako ima razloga da direktori ondje budu. Među razlozima nije velika plaća, kaže, nego borba za radnike i preživljavanje firme.

Radnici koji dobivaju tri tisuće kuna plaće zamjeraju im plaće veće od 20.000 kuna, a kap koja je prelila čašu bila je Bucatova zabrana ulaska u tvornicu Salamonu Berkowitzu, vrlo izglednom novom vlasniku.

E, tu smo se mi razočarali i ne znam što da mislim, da vam budem iskrena jer pošto on nije došao tu i rekao g. Berkowitzu u lice, znači da nešto tu smrdi, rekla je radnica Ana Lovrinčević.

Lukica Bucat pak tvrdi kako su mu na prvom mjestu radnička potraživanja.

Ne tražimo mi tu dionice, tražimo da naprosto znamo tko će nam isplatiti zaostala potraživanja, da mi znamo kako ćemo isplatiti K 15 za ovu godinu koji nismo isplatili, kazao je.

Još se ne zna tko bi im to trebao isplatiti – država ili novi vlasnik. Radnike je strah da Berkowitz ne odustane od kupnje jer je za spas Dalmacijavina bogati Amerikanac možda, kažu, posljednja šansa! (HRT)