Izvanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio je kako je Privremeno vjerovničko vijeće podržalo “Prijedlog restrukturiranja – nacrt strukture nagodbe” koncerna te da će u sljedeća tri mjeseca na osnovu tog nacrta utvrditi konačne postavke nagodbe.

Kako je pojasnio Ramljak, osnova strukture nagodbe je da se formira potpuno nova umanjena grupa u obliku holdinga s operativnim kompanijama u koje će se onda prenijeti imovina zdravog dijela kompanije, oslobođene jamstva i dugova, a bit će u vlasništvu dobavljača, banaka i vlasnika obveznica.

Dio dugova, odnosno sve što ostane na staroj organizaciji, na starom Agrokoru, otpisat će se, otvoriti stečajevi i likvidacija tih kompanija, rekao je izvanredni povjerenik u izjavi novinarima nakon sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća.

“Važno je istaknuti da smo dobili podršku svih članova Privremenog vjerovničkog vijeće na strukturu nagodbe, zadovoljni su ovom strukturom i dalje možemo raditi na detaljima postotka oporavka cijelog duga prema vjerovnicima. Sada nam slijedi u sljedeća dva-tri mjeseca da na osnovu ovog nacrta, na osnovu arhitekture te nagodbe, utvrdimo konačne postupke, odnosno koliki će biti oporavak njihovih dugova. Ovo je završna faza cijelog procesa, rekao bih zadnja četvrtina cijelog ovog procesa (izvanredne uprave)”, istaknuo je.

Na pitanje hoće li koncern zadržati ime Agrokor, Ramljak je odgovorio da najvjerojatnije neće biti tako. “Mislim da bi svi više voljeli da to bude novo ime”, ustvrdio je.

Rekao je i kao je u ovom trenutku ne može izići javno s brojkama koliki bi postotak otpisa dugova i postotak povrata duga mogao biti. “O tome još razgovaramo, pregovaramo”, izjavio je.

Važnim je u cijelom postupku označio prvenstvo naplate i koje tražbine dolaze u “tom jednom vodopadu naplate”. Prije svega idu osigurani vjerovnici, odnosno razlučni, nakon njih kreditori koji su dali roll-up kredit u lipnju ove godine, pa neosigurani vjerovnici, a zadnji u redu naplate idu oni koji u principu imaju međukompanijska potraživanja, rekao je.

Na upit da dobavljači neće pristati na otpis veći od 15 posto, Ramljak je izjavio kako je predstavnica dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković rekla da je to njihov početni uvjet za pregovore.

Ramljak je podsjetio da im je za prihvaćanje konačne nagodbe potrebna većina od 67 posto ukupnog iznosa duga. “Ukoliko vjerovnici sa 67 i više posto glasova u ukupnoga duga budu glasali za ovu nagodbu, nagodba je onda prihvaćena”, rekao je.

No, dodaje da on ne bi bio zadovoljan s takvim postotkom. “Mislim da bi trebali stremiti tome da idemo prema 90 i plus posto ukupnog duga, jer onda to znači da je velika većina vjerovnika zadovoljna s tim koliko će dobiti u oporavku”, kazao je.

Odgovarajući na upit novinara, naveo je i da prema ovoj strukturi nagodbe, postojeći dioničari kompanija u sustavu Agrokora “ovim gube u potpunosti vrijednost svojih dionica”. “Nažalost, ulaganje u dionice i trgovanje na burzi je vrlo rizičan poslovni pothvat i vrlo rizičan posao. Prema ovoj strukturi nagodbe, dioničari Leda i svih drugih kompanija u sustavu Agrokora ovim gube u potpunosti vrijednost svojih dionica”, rekao je.

Po njegovim riječima, zasad više od 95 posto kompanija iz sastava Agrokora operativno pozitivno posluje, dok s nekim kompanijama treba idućih nekoliko mjeseci još dodatno raditi na poboljšanju njihove profitabilnosti. Tih 20-25 operativnih kompanije su vrlo stabilne, posluju dobro i na njih ćemo se oslanjati što se tiče buduće vrijednosti i poslovanja cijele grupe, odgovarajući na upit postoje li kompanije koje neće dobiti svoju “zdravu” varijantu odnosno one od kojih se odustaje.

Kako je rekao, kroz nagodbu će biti napravljena rezervacija za potraživanja onih vjerovnika čije su tražbine osporene. No, nagodba neće stajati zbog tih vjerovnika. Ako sud presudi u njihovu korist, onda će i ti iznosi morati ući u masu oporavljenih kredita i dugova, istaknuo je Ramljak.

Na upit novinara što želi ostaviti u Agrokoru nakon 10. travnja iduće godine, Ramljak je rekao da želi ostaviti jednu zdravu kompaniju, koja može servisirati svoje obveze i otići na odmor.

Oko 5.700 vjerovnika postaju dioničari novog holdinga?
Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora podržalo je u srijedu nacrt strukture nagodbe, prema kojemu bi se uspostavila jednostavna centralizirana holding kompanija usmjerena na održavanje operativne profitabilnosti, pri čemu bi 5.700 vjerovnika postali njezini dioničari, dok bi se dio dugova otpisao, a grupa refinancirala.

Podrška tog vijeća znači da je izvanredna uprava dobila zeleno svjetlo za nastavak rada na prijedlogu nagodbe.

Kako se navodi u nacrtu nagodbe, ciljevi su ponuditi vjerovnicima transparentnu, brzu i pravednu nagodbu kojom će se očuvati maksimalna vrijednost, potpuno odvojiti imovinu od naslijeđenih obveza, kao i razdvojiti stare dioničare Agrokora d.d. od nove grupe.

Cilja se, također, kompletno restrukturirati stari dug kroz kombinaciju ponovno uspostavljenog duga i vlasničkih udjela, pri čemu bi vjerovnici postali novi vlasnici i preuzeli potpunu operativnu kontrolu.

Cilj je i da se na brz, jednostavan i efikasan način obavi prijenos vlasništva kojim će se održivo poslovanje staviti u ruke vjerovnika, a izlazak iz postupka izvanredne uprave provesti što je brže moguće. Predviđeni vremenski okvir od 12 mjeseci zahtijeva brzo i efikasno postupanje, navodi izvanredna uprava.

Predstoje razgovori s vjerovnicima u iduća dva do tri mjeseca, a postizanje nagodbe očekuje se krajem ožujka ili početkom travnja.

Procjenjuje se da je iznos priznatih dugovanja prema trećima, dakle bez međusobnih potraživanja kompanija unutar sustava Agrokor, veći od 5,5 milijardi eura od kojih se 4,5 milijarde eura odnosi na tražbine iz razdoblja prije pokretanja postupka izvanredne uprave, a 1,06 milijardu eura na financiranje sa statusom najstarije tražbine.

Planom restrukturiranja predviđa se da će većina vjerovnika otpisati dio svojih tražbina na temelju financijskih projekcija poslovanja, odnosno imovine grupe, navodi se u prijedlogu, pri čemu se ne precizira koliki bi se iznos tražbina mogao otpisati.

Izvanredna uprava ističe i da postojeći Ugovor o financiranju sa statusom najstarije tražbine, tzv. roll-up, u iznosu od 1,06 milijardi eura treba produljiti sporazumom ili refinancirati nakon nagodbe ili isteka izvanredne uprave.

Naplata nalik vodopadu
Zbog sezonske prirode poslovanja, izvanredna uprava smatra da će trebati ovisnim društvima osigurati revolving kreditne linije za financiranje radnog kapitala, a takvi će krediti imati prioritetna sredstva osiguranja, dok će ostali tereti biti ograničeni.

Osigurane tražbine bit će ponovno uspostavljene do vrijednosti kolaterala, dok će se iznos tražbina koja premašuje vrijednost kolaterala tretirati slično kao i neosigurane tražbine insolventnih subjekata iz razdoblja prije pokretanja izvanredne uprave.

Ubuduće između kompanija u Agrokor grupi neće biti više financijskih aranžmana, osim isplate dividendi i efikasnog financiranja otplate duga i kamata.

Izvanredna uprava napominje da su procjene kapaciteta zaduživanja za buduću strukturu trenutno u tijeku.

Kako se navodi u nacrtu strukture nagodbe, Agrokor i njegovi savjetnici izradit će “model prioriteta subjekata” (u naplati potraživanja) kao podršku razgovorima s vjerovnicima o povratu duga, a vrijednost u Grupi, odnosno njezinim poslovanjima ili imovini, raspodijelit će se među dionicima na temelju njihovih zakonskih prava.

U prijedlogu izvanredne uprave, vjerovnici su podijeljeni u šest skupina, a svaka dobiva različit postotak povrata na postojeći dug, ovisno o pravu prvenstva, vrstama osiguranja i poziciji u procesu nagodbe.

Prema tom bi prijedlogu, vjerovnici koji raspolažu zalozima na fizičkoj imovini i oni koji su odobrili roll-up kredit mogli naplatiti 100 posto svojih tražbina, dok bi, primjerice, najniže rangirani vjerovnici za svoja potraživanja mogli dobiti samo 2,5 posto povrata.

Isto tako, tražbine na vrjednijim ili manje opterećenim subjektima vjerojatno će imati veći povrat.

Ostatak vrijednosti iz ‘vodopada’ predstavljat će vrijednost kapitala koja pripada dioničarima na zalogu dionica, zaključuje se u prijedlogu izvanredne uprave. (Hina)