Rasprodani komercijalni zapisi Mercatora

Dodatni rok za prodaju Mercatorovih komercijalnih zapisa uopće neće biti potreban jer je organizator, društvo Alta, do roka za izdavanje zapisa koji istječe danas, unovčilo svih 20 milijuna eura papira i to s 4,87-postotnim prinosom, izvještava Delo.

Mercator se još od prošle godine suočava s padom likvidnosti, pri čemu su uzroci sasvim objektivni. U prošlosti su banke najvećem slovenskom trgovcu bile naklonjene, ali s ukupnom bankarskom krizom odnosi su se zahladili.

Banke su počele smanjivati kreditnu izloženost i zatvarati kreditne ventile i uspješnim slovenskim poduzećima, tako da su ona, budući da u njih investitori još imaju povjerenje, potražila kratkoročna sredstva na tržištu od privatnih investitora.

Mercator je tako lani tri puta izdao šestomjesečne komercijalne zapise – u travnju (10,3 milijuna eura s 4,07-postotnom kamatnom stopom), krajem srpnja (6,3 milijuna eura s 4,437-postotnom kamatnom stopom) i u listopadu (11,8 milijuna eura s 4,437-postotnom kamatnom stopom). Svaki put zapise je uplatilo 22 ili 23 domaća investitora. (SEEbiz.eu)

Prethodni članakChocofest u Zagrebu
Sljedeći članakTedeschi za Bloomberg: Lani smo rasli za pet posto