Kraš grupa u prva je tri mjeseca 2020. godine ostvarila 215,5 milijuna kuna ukupnih prihoda pri čemu su prihodi od prodaje iznosili 213,8 milijuna kuna. Na domaćem tržištu ostvaren je rast u prihodima od 4,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine pa je zabilježeno 113,4 milijuna kuna prihoda dok je u inozemstvu ostvaren slabiji rezultat na godišnjoj razini s ukupno 98,9 milijuna kuna prihoda. U prvom tromjesečju godine udio izvoznih prihoda u ukupnim prihodima od prodaje iznosio je 46,2 posto. Ukupni konsolidirani rashodi u prvom tromjesečju iznosili su 205,8 milijuna kuna, objavljeno je iz tvrtke.

“Zadovoljni smo ostvarenim poslovnim rezultatima jer smo unatoč ograničenjima uzrokovanim prevencijom pandemije koronavirusom i njezinoj eskalaciji tijekom ožujka, u prvom tromjesečju zadržali razinu prodaje i izvoz na najvažnija tržišta. Kretanja u posljednjih desetak dana ožujka i preliminarni rezultati u travnju potvrdila su naša očekivanja o padu kupovne moći na domaćem tržištu u drugom tromjesečju, a sukladno najavama očekujemo i recesiju na najvažnijim izvoznim tržištima. U tim okolnostima ostajemo fokusirani na zadržavanje gotovo 2.500 radnih mjesta u Kraš Grupi i naših poslovnih aktivnosti na više od 50 tržišta diljem svijeta“, kazao je Damir Bulić, predsjednik Uprave tvrtke.

Prvo tromjesečje 2020. godine obilježeno je pojavom pandemije korona virusa COVID-19 i uvođenjem niza epidemioloških mjera za ograničavanje širenja virusa. Mjere i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite implementirane su u potpunosti s fokusom na zaštitu zdravlja zaposlenika. Aktiviran je kolektivni godišnji odmor za radnike u proizvodnji, a po njegovom isteku proizvodnja je organizirana uz korištenje preporučene dodatne zaštitne opreme pri čemu se vodilo računa o potrebnoj socijalnoj distanci.

Osiguran je kontinuitet dobave sirovina i repromaterijala kao i kontinuitet isporuka kupcima u zemlji i inozemstvu. Kraš bombonniere, maloprodajni lanac Kraš trgovine su kraći period bile zatvorene, a od 17. travnja ponovo rade uz primjenu svih epidemioloških preporuka i uvođenje dodatne zaštite za radnike. Pored navedenog, u prvom kvartalu 2020. dogodio se i snažan potres koji je pogodio Zagreb i okolicu i koji srećom nije prouzročio značajnije materijalne štete na proizvodnim i poslovnim objektima Društva. Unatoč pandemiji i potresu investicijske aktivnosti se nastavljaju u planiranoj visini i dinamici.

Kraš grupa je ostvarila 9,7 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, dok neto dobit razdoblja iznosila 7,3 milijuna kuna i veća je za 1,9 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Za uskrsne blagdane pripremljen je bogat i raznolik program koji zbog pandemije nije realiziran u planiranom obujmu. Aktivnosti vezano uz promociju Kraševih brandova su prilagođene novonastaloj situaciji uz jačanje web oglašavanja, a pokrenuto je i uspostavljanje novih web prodajnih kanala, zaključuje se u objavi tvrtke.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!