Značajna promjena u strukturi prometa trgovine na malo govori o racionalnom ponašanju potrošača za vrijeme gospodarske krize gdje prosječan potrošač odgađa kupovinu luksuznijih dobara, pojašnjavaju RBA analitičari

Državni zavod za statistiku objavio je konačne podatke o prometu trgovine na malo za lipanj potvrđujući njihove prve rezultate, realni godišnji rast od 0,1 posto te nominalni pad od 0,7 posto.

U odnosu na svibanj, prema desezoniranim podacima, promet u trgovini na malo bilježi rast i u nominalnim i u realnim iznosima (1,1 posto odnosno 1,3 posto). Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima trgovina na malo zabilježila je realan godišnji rast od 1,1 posto odnosno 5,6 posto mjesečno.

“Na lipanjske podatke o prometu u trgovini na malo vjerojatno se prelio pozitivan utjecaj početka turističke sezone (rast na mjesečnoj razini), ali i vrlo niske baze. U dugom tromjesečju rast trgovine na malo prema izvornim neprilagođenim indeksima realno je iznosio 0,7 posto što bi moglo ublažiti očekivanja o kontrakciji gospodarstva u drugom tromjesečju”, kažu RBA analitičari.

U strukturi nominalnog indeksa prometa od trgovine na malo najveći udio imaju nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s udjelom od čak 38,3 posto, a slijedi ga promet motornim gorivima i mazivima s udjelom od 21 posto.

U lipnju predrecesijske 2008. udio nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama iznosio je 26,4 posto, dok je udio motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila bio 9,3 posto (ove godine taj udio se snizio na razinu od svega 2,5 posto).

Značajna promjena u strukturi prometa trgovine na malo govori o racionalnom ponašanju potrošača za vrijeme gospodarske krize gdje prosječan potrošač odgađa kupovinu luksuznijih dobara dok je najveći dio potrošnje usmjeravan na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba (prvenstveno živežnim namirnicama).

“Nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada, visoki potrošački pesimizam i slabi izgledi oporavka i dalje će obuzdavati ionako slabu osobnu potrošnju. Stoga ostajemo pri procjeni blage realne stope rasta trgovine na malo od 0,2 posto godišnje”, zaključuju u RBA-u. (Banka.hr / RBA analitičari)