maloprodaja-graf-2010-midiU rujnu je stopa rasta trgovine na malo niža (0,4%) zbog manjeg utjecaja turizma na cjelokupno gospodarstvo te pada sezonskog zapošljavanja, dok je na godišnjoj razini očekivani pad oko 3 posto

Završetak središnjeg dijela turističke sezone odrazio se i na rezultate u maloprodaji. Pa iako je promet u trgovini na malo i u rujnu porastao (treći mjesec za redom), stopa rasta je manja nego u srpnju te kolovozu posebno, pišu analitičari Raiffeisen Consultinga.

Prema preliminarnim podacima DZS-a promet u maloprodaji u rujnu je porastao na godišnjoj razini 0,4% realno, odnosno 1,6% nominalno.

Povoljna kretanja u rujnu posljedica su, kao i u prethodna dva mjeseca, najvećim dijelom učinka baznog razdoblja s obzirom da je u rujnu prošle godine promet u maloprodaji pao 12,8% (realno i nominalno).

Rastu maloprodaje zasigurno je pridonio i rast broja dolazaka i noćenja turista u rujnu od 4,8% odnosno 2,8%.

S druge strane, stopa rasta očekivano je niza nego u kolovozu prvenstveno zbog manjeg utjecaja turizma na cjelokupno gospodarstvo i s tim vezano pada sezonskog zapošljavanja.

Usporavanje stope rasta trgovine na malo u rujnu pokazuje da je o oporavku maloprodaje još rano govoriti, a na razini cijele godine očekujemo pad maloprodaje oko 3 posto, zaključuju u RBA. (Bankamagazin)