maloprodaja-kupci-voce-povrce-ftdGodišnji podaci odnosno povratak negativnim stopama rasta odraz su i dalje slabe sklonosti potrošnji uslijed duge krize u gospodarstvu, visoke nezaposlenosti odnosno niske zaposlenosti, smanjenja raspoloživog dohotka, ali i neizvjesnosti oko ostvarivanja istih u narednom razdoblju

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku trgovina na malo se u ožujku vratila negativnim godišnjim stopama. U odnosu na ožujak prošle godine promet od trgovine na malo je ostvario realni pad od 1,1 posto, dok je u nominalnom izrazu zabilježen rast od 1,1% godišnje, piše u analizi Raiffeisen banke.

Na godišnjoj je razini ostvaren pad unatoč visokoj stopi rasta na mjesečnoj razini (13,2% realno, odnosno 14,9% nominalno). Promatrajući promet od trgovine na malo prema pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata prema NKD-u, značajan realan pad prometa na godišnjoj razini zabilježen je u kategorijama audio i video opreme (-7,8%) te ostalih djelatnosti (-5,2%) dok je najveći rast zabilježen u prometu tekstilom, odjećom i obućom (+20,4%) što je djelomično posljedica produljenih sezonskih sniženja.

Godišnji podaci odnosno povratak negativnim stopama rasta odraz su i dalje slabe sklonosti potrošnji uslijed duge krize u gospodarstvu, visoke nezaposlenosti odnosno niske zaposlenosti, smanjenja raspoloživog dohotka, ali i neizvjesnosti oko ostvarivanja istih u narednom razdoblju.

Boljim rezultatima u odnosu na veljaču ove godine pridonijeli su dobri turistički pokazatelji, odnosno činjenica da se broj turističkih dolazaka i noćenja gotovo udvostručio, rast prodaje novih automobila od 6% mjesečno (vjerojatno zbog akcija auto kuća nakon povećanje PDV-a) te povećane predblagdanske potrošnje (Uskrs).

U nastavku godine analitičari RBA očekuju nastavak prilagodbe potrošača pogoršanim gospodarskim uvjetima, odnosno gospodarskom padu, rastu nezaposlenosti te stagnaciji realnih dohodaka što bi moglo pridonijeti negativnim stopama trgovine na malo. (Bankamagazin)