Ako se niska inflacija protegne kroz dulje razdoblje, to će očigledno povećati realni raspoloživ dohodak, ali će istodobno usporiti proces uravnoteženja europskog gospodarstva, kazao je Rehn

Produljeno razdoblje niske inflacije u eurozoni otežalo bi ispravljanje neravnoteža u regiji, upozorio je u utorak europski povjerenik za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn.

Ako se niska inflacija protegne kroz dulje razdoblje, to će očigledno povećati realni raspoloživ dohodak, ali će istodobno usporiti proces uravnoteženja europskog gospodarstva, kazao je Rehn novinarima uoči današnjeg neformalnog sastanka ministara financija eurozone.

Još od listopada prošle godine inflacija u zoni primjene jedinstvene europske valute kreće se u “opasnoj zoni” ispod jedan posto. U ožujku spustila se na samo 0,5 posto, najnižu razinu u više od četiri godine, pokazali su preliminarni podaci europskog statističkog ureda.

I u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) smatraju da će u uvjetima niske inflacije članice eurozone znatno teže smanjivati dug, pojačati konkurentnost i suzbiti visoku nezaposlenost.

Stoga su u više navrata pozivali Europsku središnju banku da dodatno snizi kamate u eurozoni ili ubrizga više novca u gospodarstvo kupovinom javne i privatne imovine. Dodatni je problem jaki euro, zbog kojeg poskupljuje izvoz eurozone.

Stoga će na današnjem sastanku ministara financija eurozone biti prisutan i predsjednik ECB-a Mario Draghi koji će, prema riječima predsjedatelja skupine ministara financija eurozone Nizozemca Jeroena Dijsselbloema, objasniti ministrima stajalište središnje banke o toj temi.

Upitan da ocijeni rizik deflacije i sugerira što bi ECB trebao učiniti kako bi ga ublažio, austrijski ministar financija Michael Spindelegger kazao je prije sastanka u Ateni da bi ekonomski rast trebao biti prioritet.

“Naši stručnjaci u ECB-u jako dobro znaju što se može učiniti. Osobno smatram da je važno da se nastave reforme u zemljama članicama. Moramo ponovo generirati rast u Europskoj uniji… to je odlučujuće”, naglasio je austrijski ministar.

Europska središnja banka (ECB) održat će redovni mjesečni sastanak o monetarnoj politici u četvrtak. (Banka.hr / Hina)