imlek-mlijeko-midi2Prethodnu poslovnu godinu kompanije Imlek obilježila su ulaganja u unapređenje poslovanja. Zahvaljujući njima ostvaren je rast tržišnog učešća u svim zemljama regije.

Imlek je u protekloj godini uložio preko 30 milijuna eura u različite projekte, čime je pokrenuo rast cjelokupne mliječne industrije.

Spomenute investicije odnose se na unapređenje proizvodnih procesa, kupovinu mehanizacije poljoprivrednicima i razvoj novih proizvoda. Veliki segment investicija koji je uložen u proizvodne inovacije, doprinio je da potrošači dobiju neke nove mliječne proizvode.

Na konferenciji za medije napravljen je osvrt na Imlekovo poslovanje. Novinarima su se obratili generalni direktor kompanije, Ilija Šetka i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović. Oni su tom prilikom istakli značajnu ulogu Imleka u daljem razvoju i jačanju srpske privrede. Ministar Nedimović ujedno je najavio da će uskoro biti pušten u rad i referentni laboratorij za ispitivanje kvaliteta mlijeka.

“Mogu slobodno reći da je protekla 2016, godina Imleka. Investicijom od 30 milijuna eura i lansiranjem preko 40 novih proizvoda, potvrdili smo status najvećeg proizvođača u mliječnoj industriji cijele regije. Posebno sam ponosan što smo u godini potresa na europskom tržištu sirovog mlijeka i rekordno niskih cijena uspjeli. Uspjeli smo da pomognemo i našim najznačajnijim partnerima, našim farmerima. Pomogli smo im kako kroz više cijene otkupa od europskih, tako i kroz kupovinu mehanizacije i kredite. Kroz kampanju “Moja Kravica Rasti sretno” započeli smo izgradnju dječjih igrališta širom Srbije. Brojne su i druge društveno odgovorne aktivnosti koje provodimo u cilju osiguravanja sretnijeg odrastanja najmlađih. I u 2017. imamo u planu velike investicije koje imaju za cilj unapređenje poslovanja naše kompanije i zajednice u kojoj poslujemo”, rekao je Ilija Šetka, generalni direktor kompanije Imlek.

“Apsolutno svjesni značaja stočarstva i mljekarstva, ulažemo maksimalne napore da sačuvamo svaki litar ovog izvora egzistencije za mnoge poljoprivrednike. U narednom periodu snažnije ćemo podržati kvalitetu, jer jedino ona osigurava opstanak na tržišnoj utakmici. Zbog toga, uskoro ćemo pustiti u rad i referenti laboratorij za ispitivanje kvaliteta mlijeka. Time ćemo imati izuzetno preciznu i objektivnu ocjenu kvaliteta mlijeka naših proizvođača. Osim toga, omogućit ćemo da u skladu s kvalitetom dobiju i adekvatne poticaje”, izjavio je Nedimović.

Imlek kao vodeća regionalna kompanija mliječne industrije duže od 60 godina uspješno gradi i razvija svoje poslovanje. Stalnim ulaganjima u modernizaciju proizvodnje svih tvornica u okviru poslovnog sistema doprinosi se kvalitetu Imlekovih proizvoda.

Kroz brojne društveno odgovorne projekte Imlek se aktivno uključuje u pomoć zajednici u kojoj posluje. U narednom periodu kompanija će biti usmjerena ka održavanju postojeće kvalitete proizvodnje, u skladu sa svim europskim i svjetskim standardima. (marketnetwork.rs)