podravka-zgrada-koprivnica-ftdUkupna prodaja Grupe Podravka lani je iznosila 3,625 milijardi kuna što je rast od 3% u odnosu na 2010. godinu

Prema revidiranim rezultatima poslovanja, ostvarena neto dobit Grupe Podravka u 2011. godini iznosila je 69,3 milijuna kuna, dok je neto marža iznosila 1,9%.

U odnosu na objavljene nerevidirane izvještaje došlo je do razlika u razinama EBITDA, EBIT i neto dobiti zbog dodatnog umanjenja vrijednosti imovine stečene kroz akvizicije u ranijim godinama. Ostvarena EBITDA iznosi 415,5 milijuna kuna, što je rast od 15%, dok je EBITDA korigirana za izvanredne stavke manja za 11%. Operativna dobit je na razini nerevidiranih rezultata, priopćeno je iz koprivničke kompanije.

Prodaja strateškog poslovnog područja (SPP-a) Prehrane i pića lani je iznosila 2,829 milijardi kuna, odnosno raste 2%, dok je prodaja SPP-a Farmaceutike iznosila 796,3 milijuna kuna, što je porast od 7% u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Rast prodaje SPP-a Prehrane i pića zabilježen je na inozemnim Podravkinim tržištima, a najveći porast ostvarilo je tržište jugoistočne Europe (7%), čemu najviše  doprinosi tržište Srbije (16%), Bosne i Hercegovine (6%) i Slovenije (4%).

Porastu prodaje SPP-a Farmaceutike također su najviše doprinijela inozemna tržišta koja su ostvarila rast od 13% u čemu prednjači tržište Rusije (22%), Bosne i Hercegovine (8%) i Slovenije (28%).

U izvješću se ističe kako su Podravkini brendovi i dalje čvrsto držali pozicije na tržištima koja su tijekom 2011. godine bila pod utjecajem gospodarske krize.

Istodobno, ukupna vrijednost kapitalnih ulaganja u modernizaciju proizvodnje te proširenje postojećih kapaciteta lani je iznosila 102,2 milijuna kuna i financirana je vlastitim sredstvima.

Istodobno, u 2011. godini došlo je do dodatnog smanjenja kreditne zaduženosti u visini od 128,4 milijuna kuna.

“Godina 2011. bila je za Podravku godina konsolidacije i stvaranja zdravih temelja za značajniji iskorak kompanije u budućem razdoblju. Nova Uprava zadala si je ambiciozne planove koji se temelje na rastu prodaje, efikasnosti i profitabilnosti. Sve to želimo postići uz optimizaciju proizvodnoga portfelja te fokusiranosti na brendove koji su snaga kompanije. Inovativnost i veća produktivnost, uvažavajući tržišnu konkurentnost, Podravki će jamčiti status predvodnice regije. Podravka se vraća vrijednostima koje je godinama gradila, a koje će kompaniji omogućiti daljnji razvoj, zadovoljne zaposlenike te sretne dioničare, uvažavajući želje naših potrošača”, istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić povodom objave revidiranih rezultata poslovanja.