Kupci su danas tehnološki potkovani, žive aktivnim životima i svoje mobilne uređaje na različite načine koriste kako bi postigli praktičnost i bolje se informirali i povezali

Budući da online prodaja mješovite robe ubrzano raste, a višestruki su kanali također sve uobičajeniji, Lisa Byfield-Green proučila je što potiče tako snažan rast i zašto se upravo sada važno uključiti u zbivanja.

Ako ste pratili neke od IGD-ovih nedavnih informativnih članaka o trgovini, primijetili ste da su glavna tema razgovora bili višestruki prodajni kanali. Budući da se prodaja u fizičkim prodavaonicama usporila, a online prodaja i dalje je u uzletu, trgovci na malo traže načine kako da osvoje svoj dio udjela u digitalnom tržištu.

Višestruki kanali glavni su interes velikih trgovaca mješovitom robom
Glavni izvršni direktor Asde, Andy Clarke, nedavno je opširno govorio o njihovim planovima za rast kroz višestruke kanale te o potrebi da se u sljedećim godinama profiliraju uz pomoć većih ulaganja roditeljske tvrtke Walmarta. Tesco je ponovno izrazio namjeru za preuzimanjem tržišnog vodstva u području višestrukih kanala te je otkrio podatak o prošlogodišnjoj dobiti od 127 milijuna funti od online prodaje, koja je ostvarena bez obzira na povećane troškove i složenost tih poslova. Iz Sainsburyja su naglasili važnost rastućeg online prodajnog kanala te predstavili unapređenje svog voditelja online prodaje, Jona Rudoea, na funkciju voditelja digitalnog i tehnološkog razvoja, s mjestom u upravnom odboru tvrtke.
Usprkos svom zakašnjelom ulasku na tržište, Morrisons također planira brz rast online prodaje i suradnju s Ocadom kako bi do početka sljedeće godine pokrio 50% tržišta Velike Britanije. Osim toga, ovaj će se trgovac na malo koncentrirati na tržnicu i ponudu svježih proizvoda, iako bi se te kategorije mogle pokazati teškima za prijelaz u online kanal.

Revolucija višestrukih kanala i online prodaje

Brz ritam promjena
Online prodaja mješovite robe nije ništa novo, prisutna je već 14 godina. Nova je brzina promjena koje se dešavaju, posebno u korištenju mobilnih uređaja. Višestrukost prodajnih kanala kupcima je postala uobičajena pa trgovci na malo zapravo pokušavaju uhvatiti korak s promijenjenim očekivanjima kupaca. Kupci su danas tehnološki potkovani, žive aktivnim životima i svoje mobilne uređaje na različite načine koriste kako bi postigli praktičnost i bolje se informirali i povezali. Naši ShopperVista podaci iz siječnja pokazali su da 22% online kupaca koristi tablet uređaje, što je porast od 13% u odnosu na lipanj 2013., a jedna petina (20%) kupaca mješovitu robu kupuje uz pomoć pametnih telefona. Online prodavaonice koje ne nude mješovitu robu, npr. John Lewis, Amazon i House of Fraser već su zabilježile da se oko polovina njihova online prometa ostvaruje preko mobilnih uređaja, što će sljedeće godine sigurno dodatno ubrzati ritam promjena.

Revolucija višestrukih kanala i online prodaje

Male samoposluge u centru pažnje
Malene samoposluge ključno su područje za one trgovce na malo koji su shvatili da je kupnja od kuće praktična samo onda kad ste kod kuće. Stoga ćemo sljedeće godine sigurno svjedočiti većim nastojanjima da se usluge učini dostupnijima i praktičnijima. To će se odnositi na brz rast usluge “klikni i pokupi” koja će u budućnosti uključivati drive-thru jedinice i nove lokacije za preuzimanje naručene robe, kao što su npr. stanice javnog prijevoza ili radna mjesta kupaca.
Na razvoj dostave utjecat će i ponuda pretplatnih paketa za dostavu, kraće vrijeme dostave i spajanje prehrambenih i neprehrambenih artikala. Naši ShopperVista podaci pokazali su da je 25% online kupaca u siječnju koristilo uslugu “klikni i pokupi”, a budući da se širom Europe i Velike Britanije pojavljuju novi punktovi za preuzimanje robe, ovaj će broj zasigurno još i rasti.

Revolucija višestrukih kanala i online prodaje

Na tržištu je sve više igrača
Jedan od razloga zašto je online kanal tako važan krije se svakako u prilici za rast koju on donosi u usporedbi s fizičkim trgovinama. Osim toga, kupci koji koriste višestruke prodajne kanale nekog trgovca na malo, upravo su oni za koje je najvjerojatnije da će mu postati odani. Stoga trgovci mogu očekivati onoliku vjernost kupaca koliko je iskustvo kupnje koje im nude jednostavno i povezano kroz sve kanale i bez obzira na doba dana.
Za one koji se ne razvijaju dovoljno brzo pojavilo se dodatno opterećenje sve žešće konkurencije. Amazon, koji nikada ne sjedi skrštenih ruku, razvija se jako brzo i prijeti da će preuzeti tržište svojim inovacijama kao što su nedjeljna dostava, dostava isti dan i slanje robe prije narudžbe. Osim toga, Amazon Fresh mogao bi pokrenuti međunarodno poslovanje, ako je vjerovati još nepotvrđenim navodima njemačkih medija. Diskonti bi se također mogli pridružiti ovim kretanjima.
Nedavno su tako pokrenute stranice Poundshop.com i Hereforapound.com koje se nadaju iskustvo impulzivne diskontne kupnje prenijeti i u online format.

Revolucija višestrukih kanala i online prodaje

Budućnost
Kako se online kanal nastavlja razvijati, trgovci na malo sve su svjesniji potrebe za brzim inoviranjem. U skladu sa sve većom potražnjom tijekom sljedećih godinu ili dvije možemo očekivati promjenu step funkcije unutar ovog kanala. Međutim, kako bi ove inicijative bile uspješne, važno je da i dobavljači shvate kako se točno njihovi proizvodi kupuju online. Uspješan rast i angažman u kanalu podrazumijevaju pažnju posvećenih radnih timova te točno određenih planova i ciljeva za internetsku prodaju. IGD-ov “online capability shield” razvijen je kako bi se dobavljačima pomoglo u pronalaženju najboljih praksi poslovanja te kako bi se njihovi rezultati usporedili s najboljima iz klase. Prošlogodišnje je istraživanje pokazalo da većina njih još ima puno prostora za maksimizaciju prilika u ovom kanalu. Očito je da u online okružju nema znakova usporavanja i da će 2014. biti vrlo burna godina, s mnogim prilikama za one tvrtke koje imaju jasnu viziju i strategiju.

Revolucija višestrukih kanala i online prodaje

Lisa Byfield-Green
Senior Analyst – online and digital