povrce-ftdEU izvozi svake godine u Rusiju 1,1 milijun tona povrća u vrijednosti od 600 milijuna eura, što je četvrtina njegova izvoza

Rusija će ukinuti embargo na europsko povrće uveden zbog epidemije bakterije ECEH-a. Potpisan je ugovor između Europske unije i Rusije koji će od sutra omogućiti nastavak izvoza europskog povrća.

EU će ruskim vlastima poslati laboratorijske certifikate o kontroli i provjeri kojima se potvrđuje da je povrće zdravo i da nije prijenosnik soja smrtonosne bakterije.

Moskva je 2. lipnja uvela embargo na uvoz svježeg europskog povrća zbog epidemije uzrokovane smrtonosnom bakterijom ECEH-om u Njemačkoj.

Na summitu EU-Rusija u Njižni Novgorodu 9. i 10. lipnja postignut je načelni dogovor o povlačenju embarga, ali je Moskva produžila mjeru zabrane uvoza tražeći veća jamstva.

EU izvozi svake godine u Rusiju 1,1 milijun tona povrća u vrijednosti od 600 milijuna eura, što je četvrtina njegova izvoza, prema podacima Europske komisije. Najveći izvoznici u Rusiju su Poljska, Nizozemska, Njemačka, Španjolska i Belgija. (HRT)