Ruska agencija za nadzor zaštite potrošača (Rospotrebnadzor) priopćila je u ponedjeljak da je obustavila uvoz mliječnih proizvoda iz Litve, zemlje koja trenutačno obnaša rotirajuće predsjedništvo Europske unije.

Litva je razljutila Moskvu svojom snažnom potporom tješnjim vezama između Bruxellesa i bivših sovjetskih država, javljaju ruski mediji.

“Nakon analize mliječnih proizvoda iz Litve otkrili smo puno kršenja zakona na području zaštite potrošača… te kod kontrole i prevencije bolesti ljudi”, navodi se u priopćenju koje je Rospotrebnadzor postavio na svojoj internetskoj stranici.

Ovaj potez Rusije uslijedio je nakon privremenog jačanja carinskih provjera litavske robe na ruskoj granici u rujnu koje su navodno prouzročile duga čekanja te milijune eura gubitaka za litavske izvoznike.

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite rekla je u Ujedinjenim narodima prošlog mjeseca da su “mliječni ratovi” pokušaj Moskve da izvrši pritisak na Litvu. Litavski ministar vanjskih poslova zaprijetio je u srijedu Moskvi blokadom Kalinjingrada, ruske eksklave koja na zapadu graniči s Litvom.

Odnosi između dviju zemalja sve su napetiji uoči summita EU-a u studenome, kojemu će domaćin biti Litva, a na kojemu se očekuje da će nekoliko bivših sovjetskih država, ponajprije Ukrajina i Moldavija, potpisati sporazume o slobodnoj trgovini s EU-om. (Business.hr / Hina)